”Även du har väl lätta delar i ditt föräldraskap?”

Vad häftigt det är med möten mellan människor! Möten där man vrider och vänder på åsikter och erfarenheter. Möten som leder till utveckling! Ett ställe som jag (med viss förvåning) insett bjuder på sådana möten är Instagram.Härom dagen skrev min Instagram-vän @radiohandlarfru något till mig som fick mig att tänka till. Kring hur lätt den bild man sänder ut av sig själv och sin tillvaro kan bli skev trots att man försöker undvika det. Så här skrev hon:

”Kan det vara så att du som kämpat för att få en glad familj har mer genomtänkta strategier? Att du tvingats utarbeta en metod för att det ska flyta? Och på så vis framstår du i mina ögon som en alldeles särskilt bra och barn-perspektiv-fokuserad mamma? Jag tänker mig väl att även du har lätta delar i ditt föräldraskap. Där du inte behöver vara så otroligt pedagogisk.”

Att möta lite ”motstånd” från andra och se tillvaron ut andras perspektiv är alltid utvecklande.

Något att hålla fast i

Och så klart har hon rätt! I den här bloggen skriver jag ju mest om sådant vi har fått jobba med, men självklart finns det annat som inte varit svårt och krävt en massa tankearbete. Dessutom ger ju bloggandet den fördelen att man hinner tänka efter och prova sig fram innan man skriver. I stundens hetta har jag verkligen varit opedagogisk så mååånga gånger.

Men efter att ha rusat in i samma betongvägg av konflikter om och om igen insåg jag (och stegvis även maken) att något måste ändras. Och att den man faktiskt kan ändra på är sig själv. Inte de andra. De strategier vi utarbetat eller fått lära oss har varit något att hålla fast i när det varit svajigt. Och bloggen blev så småningom ett sätt att få ordning på alla tankar och känslor. En sorts terapi.

Våra lätta delar

Men självklart är det också jätteviktigt att lyfta fram allt som fungerar bra, inte minst för sin egen skull. För att få balans och perspektiv. Så här kommer en radda områden där mitt föräldraskap varit och är relativt enkelt:

  • För det första har vi haft oförskämt lätt att bli med barn. Jag är så tacksam för det. Att vänta, våndas och bli besviken verkar så otroligt tungt.
  • För det andra har det varit två helt normala graviditeter och förlossningar. Lite lagom illamående, småkrämpor och ena bebisen född med sugklocka bara.
  • För det tredje har vi fått ta emot två friska och välmående barn. Tanken på allt som skulle kunna ”gå fel” gör en verkligen ödmjuk…
  • För det fjärde är jag inte den oroliga typen. Vilket underlättar föräldraskapet väldigt mycket! Däremot är maken rätt nojig.
  • För det femte har vi fått fysiska barn som gillar att röra sig och testa kroppens gränser. De har haft lätt för att lära sig sådant som att gå, cykla och simma.

Något vi inte behövt kämpa med i vårt föräldraskap är att lära barnen fysiska förmågor som att simma.

  • För det sjätte har vi också fått nyfikna barn som gillar att lära sig nya saker. Sånt som att skriva, räkna och diskutera tillvarons förunderlighet.
  • För det sjunde är barnen väldigt nöjda med att vara hemma. Vi behöver alltså inte jaga lekkompisar på helgerna.
  • För det åttonde gör det mig väldigt glad att det finns så mycket syskonkärlek dem emellan. Även om de också råkar i luven på varandra mest hela tiden.
  • För det nionde verkar barnen (peppar, peppar) inte få varenda sjuka som går på förskolan och skolan. Visst har vi haft vår del av förkylningar och magsjukor, men inte alls i den omfattning vissa drabbas.
  • För det tionde börjar våra barn vara himla bra på att uttrycka sig och förklara hur de känner. Att det går att prata om stor som smått, bra som dåligt underlättar ju helt klart!

Vad har varit enkla respektive svåra delar i ditt föräldraskap? 

Du gillar kanske också...

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.