Mina mål för 2018 – kan vi bli en ännu gladare familj?

Som så ofta är jag lite sen på bollen, men ni vet, bättre sent än aldrig och så där… Att låta saker och ting ta sin tid och låta hjärnan mala på i sin egen takt känns också väldigt välgörande. Hur som helst har jag nu formulerat tre mål för 2018. Jag har nog nästan aldrig avlagt några nyårslöften, men den senaste tiden har jag faktiskt inspirerats till dessa målsättningar.

Under 2017 var vi absolut en glad familj mycket större del av tiden än vi var en arg familj. Mycket av det vi har jobbat med under många år  – i form av tydlighet och stabilitet till exempel – har verkligen börjat falla på plats. Dessutom har barnen förstås blivit äldre och föräldrarna förhoppningsvis lite klokare. 

Mål för 2018

Men det finns mer att ta tag i! Några saker som stressat oss och påverkat vårt mående, men som vi inte haft tid och kraft att göra något åt tidigare… 

För det första vill jag börja röja och rensa ordentligt bland alla våra prylar. Förut har jag helt skjutit det åt sidan för att det känts som ett alldeles för stort projekt (läs lite mer om det här). Särskilt samtidigt som vi kämpat med att hålla näsan över ytan i vardagens strömvirvlar. Jag har blivit jättestressad bara av tanken att sätta igång. 

Så här ser det ut i ett hörn av vårt vardagsrum…vilket så klart är störande. Så ett mål för 2018 är att rensa. Ett litet steg i taget.

Men maken blir stressad av att ha oreda hemma, vilket förstås orsakat en del gruff genom åren. Men nu känner jag mig redo att sätta igång, med inspiration av bland annat Instagramkontona @planboksmart och @minimalisterna. Det jag framför allt fastnat för är tanken att färre prylar leder till mindre städning, organisering och valmöjligheter. Och att färre prylar leder till mindre vardagsfriktion vilket i sin tur påverkar energinivåerna positivt. 

Tolv dejter i år

Och för det andra vill jag under året ta hand om min och makens relation lite extra. Den har tyvärr fått ta en del stryk under många år, men hittills har vi alltid lyckats reda ut och komma vidare. Nu skulle det dock vara härligt att få ge den lite mer tid och engagemang. Med ännu mer inspiration från Instagram och kontot @mickegunnarsson har vi nu börjat planera för tolv dejter under 2018. 

Alltså en dejt i månaden varav jag ordnar fyra, han ordnar fyra och vi ordnar fyra tillsammans. Det handlar inte om att få till den perfekta dejten utan ”bara” om att få tid tillsammans, som inte är framför en tv-serie. Inget är för stort eller smått att hitta på ihop. Här finns en text från Micke Gunnarssons blogg som beskriver upplägget närmare. 

Den första dejten hade jag inte så mycket tid att planera. Så på Storasysters inrådan fick det blir glögg och pussel, trots att hennes bild av en dejt tydligen är att man fingår arm i arm…

Förra lördagen när jag kände att halva januari snart gått och vi ännu inte kommit igång satte jag mig och började boka in vilka veckor dejterna ska ske. När Storasyster läste på papperet utbrast hon: ”Dejter! Ska du gå på dejter?! Med vem dååå?!” 

Be mer om hjälp

Dessutom tänkte jag för det tredje öva ännu mer på att inte bita ihop och kämpa på. Utan be om hjälp istället. Fina Instagramvännen @aldrigslutaskriva skrev så här i en kommentar härom veckan: 

”Var ett citat eller en replik från en film för några år sedan som fick mig att inse bristen i att konstant bita ihop. ’Det krävs vilja för att orka igenom allt ensam, men det krävs oändlig styrka för att be om hjälp.’ Såg det som en muskel som går att träna upp.”  

Så det ska jag ta med mig under året, och som ett led i detta även boka in några saker för bara mig själv. Såna saker som får själen att lyfta. 

Det blir spännande att se hur detta påverkat familjen om ett år! Har du några mål för 2018?

Du gillar kanske också...

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.