Livsviktig rörelse – 10 fakta från boken Hjärnstark

För ett tag sedan började jag bläddra i den populärvetenskapliga boken Hjärnstark hos mina föräldrar. Jag blev fast direkt och norpade med mig den hem. Överläkaren Anders Hansen beskriver hur den moderna hjärnforskningen har visat att motion och träning har enorma effekter på hjärnan – det organ som påverkas allra mest av att vi rör på oss. 

Kan motion vara en nyckel till att vara en glad familj? Det verkar absolut så när man läser boken Hjärnstark. Och det gör i varje fall mig mycket mer motiverad att ta mig tid för träning. 

Ja, att det har effekter på kroppen och hälsan vet man ju, men att motion betyder sååå mycket för hjärnan och välmåendet hade jag inte riktigt koll på. Anders Hansen skriver att det allra bästa är att springa 45 minuter tre gånger i veckan. Men också att varje steg räknas. Så även fem minuter gör skillnad.

Mindre stress och oro

Ett sätt att minnas vad man läser är ju att göra anteckningar. Så här kommer tio fascinerande fakta från Hjärnstark:

1. Hjärnan arbetar effektivare hos människor som är fysiskt aktiva. Och hjärnans åldrande kan bromsas av motion – eller till och med vändas så att hjärnan blir yngre. 

2. Antalet hjärnceller eller kopplingar mellan cellerna är inte det viktigaste för att hjärnan ska fungera bra. Utan det viktigaste är att hjärnans olika delar är nära sammankopplade. Att signalerna mellan de olika delarna kommer fram smidigt. 

3. Hjärnans förmåga att förändras – dess plasticitet – är större än man tidigare trott. Hur hjärnan förändras beror mycket på livsstilen, och framför allt fysisk aktivitet är väldigt effektiv. Så lite som 20–30 minuter motion påvekar plasticiteten direkt. 

4. Träning och då framför allt konditionsträning, motverkar stress och oro. Två av hjärnans stressbromsar stärks nämligen av fysisk aktivitet – hippocampus och frontalloben. När man tränar ökar exempelvis blodflödet i frontalloben vilket gör att den fungerar bättre. 

5. Det är omöjligt att ta bort all stress eftersom det är en djupt rotad och superviktig funktion som hjälper oss att fly i farliga situationer, men träning kan öka motståndskraften. Och hjälpa oss att inte reagera så kraftigt. Det är bra att få upp pulsen i minst 20 minuter ett par gånger i veckan. Och att träna långsiktigt.

Redan de gamla grekerna kände till promenadens påverkan på psyket. Promenera mera!

6. Även koncentrationsförmågan påverkas och blir större av fysisk rörelse. När vi rör oss höjs nivåerna av dopamin – belöningshormon – i kroppen. Med tillräckliga nivåer av dopamin klarar hjärnan bättre av att stänga av allt bakgrundsbrus som gör oss splittrade. 

7. För att stärka uppmärksamheten är det bättre att springa än att gå för då frisätter hjärnan mer dopamin och noradrenalin. Runt 30 minuter ger bäst effekt och det gäller att vara tålmodig och ge träningen tid. Att träna på morgonen är en fördel eftersom effekten sitter i ett par timmar och sedan klingar av. 

8. Träning hjälper också mot alla former av nedstämdhet. Regelbundna löprundor är till och med lika effektiva som antidepressiv medicin. Att springa hjälper bäst, men även 20–30 minuters promenad skyddar mot depression och får oss att må bättre. 

9. Serotonin, noradrenalin och dopamin är ämnen som överför signaler mellan hjärnans celler. Alla tre är viktiga för vårt välmående, men även för vår personlighet, koncentration, motivation och vårt beslutsfattande. Träning höjer nivåerna av dessa ämnen ett par timmar efteråt, men på lång sikt ökar nivåerna under hela dygnet. 

10. Förstås påverkar fysisk aktivitet även barns hjärnor och gör även dem smartare. Och det behöver inte vara träning utan intensiv lek, gärna i minst 30 minuter, är precis lika bra! Men även korta aktiviteter räknas. Så lite som 12 minuter förbättrar både koncentration och läsförståelse direkt efteråt. 

Har du också läst Hjärnstark? Vad tyckte du? 

Du gillar kanske också...

2 svar

  1. Lotta skriver:

    Jag har också läst men tyckte den va tjatig om löpning och konditionsträning. Att träning är ett måste för människan är inget nytt. Saknas studier känns det som på styrketräning o dess effekter. Det är lätt bli hjärntvättad när man hör samma sak rabblas om o om igen eller man läser samma sak i en bok om o om igen. Så även om mycket säkert stämmer så tror jag det finns betydligt fler saker man kan göra för att få hjärnan må bra och minska stress. Min pappa ha aldrig sysslat med konditionsträning men är 84 år och hur pigg och smart som helst. Han har väldigt bra minne och smart person som kan mycket. Så jag trot inte riktigt att denna forskning gäller alla.

    • En glad familj skriver:

      Hej, och tack för din kommentar! Nu var det ett tag sedan jag läste boken men jag kommer också ihåg den som rätt tjatig i sitt upplägg. Men det störde mig nog inte så mycket… Innehållet tyckte jag ändå var intressant. Men som du skriver finns det ju säkert många olika sätt att må bra och minska stress. Man får försöka hitta det som passar en själv!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.