Tips på bra barnböcker om fordon

Något som gör oss till en glad familj är att läsa tillsammans. Och en fantastisk sak med böcker är ju att det går att läsa om nästan precis allting! Eftersom Lillebror ääälskar allt som brummar, tutar och kör läser vi en hel del barnböcker om fordon. Själv tycker jag att det blir lite segt med bara faktaböcker om till exempel olika traktormärken, men det finns många fina barnböcker om fordon där det även finns en bra berättelse. Här kommer några av våra favoriter:

Älskat exemplar av Tut-tut som ofta var med under måltiderna när Lillebror var liten.

Älskat exemplar av Tut-tut som ofta var med under måltiderna när Lillebror var liten.

Med illustrationer av Marion Billet (0–3 år). Pekbok med färgglada bilder och naturtrogna ljud från olika fordon som direkt blev Lillebors favorit när han var liten.  Nu är den så sönderläst att bilens och lastbilens ljud inte längre fungerar.  Med supersmidiga knappar som även små, små fingrar klara av att trycka på.

 

 Av Peter Bently och Martha Lightfoot (0–3 år). En av delarna i en hel serie av bilderböcker om rediga bilar som rycker ut och ordnar upp. Monstertrucken har just vunnit en tävling men på väg hem måste den försöka rädda en klättrare som fastnat i bergen på grund av en lavin. Lagom dramatisk liten hjältehistoria.

 

Bygga för trafik är en trevligt rimmad pixibok med ett kreativt barn som bygger fordon.

Bygga för trafik är en trevligt rimmad pixibok med ett kreativt barn som bygger fordon.

  • Kolla in, Åka hit och åka dit  samt Bygga för trafik 

Av Björn Bergenholtz, av Carin och Stina Wirsén och av Nils Andersson och Per José Karlén (0–3 år). De små pixiböckerna är ju ett fantastiskt koncept som många föräldrar också kommer ihåg från sin egen barndom. Smidiga att packa med på resan, lätta för barnet att själv hålla till exempel under pottstunden. Vi har flera fordonsfavoriter. Och det finns visst en hel box med tio andra om olika fordon!

 

Av Eva Vidén och Jens Ahlbom (0–3 år). Trivsam bok med fina bilder som handlar om när Sigge glömmer sin leksakstraktor hemma, men får se en lång rad riktiga traktorer i arbete längs vägen mot förskolan.  De plöjer, borstar, gräver och drar. Men när Sigge och mamma kommer fram är det alldeles tomt på dagisgården. Var är alla? Cliffhanger för de allra minsta.

 

Ankan Axel frossar i bilar och får hela familjen med sig från dammen.

Ankan Axel frossar i bilar och får hela familjen med sig från dammen.

  • Axel älskar bilar 

Av Marianne Iben Hansen och Hanne Bartholin (3–6 år). Härligt rimmad bok som vi faktiskt fick på Mc Donalds under deras läsvecka för ett par år sedan. Den handlar om ankan Axel som smiter från dammen för att leva ut sitt bilintresse trots att familjen tycker att han ska vara nöjd där han är. En mängd spännande namn på bilmärken susar förbi i texten och på slutet visar det sig att Axels familj nog också gillar att köra bil.

 

Av Arne Norlin och Jonas Burman (3–6 år). Berättelserna om Halvan som lever sig in så i sina lekar att de blir till verklighet är förstås ett måste. På ett snyggt sätt vävs en hel massa information om fordonens teknik och funktion in en spännande historia. Men det är rätt mycket text så för de mindre barnen kan det räcka med att bara läsa väl valda delar. I vår familj gillar vi särskilt böckerna om sopbilen och tåget.

 

Av Ulf Nilsson och Sarah Sheppard (3–6 år). Den här har vi lånat på bibblan flera gånger. En faktaspäckad bok med finurliga bilder där mycket finns att upptäcka i både text och bild. Om och om igen. Tre barn och en dagisfröken är på väg genom staden och längs vägen skriver de upp alla konstiga bilar de ser. Det är allt från betongblandare, mini-dumprar och asfaltsutläggare till brandbilar och bokbussar.

 

Av Jan Lööf (3–6 år). Ny bekantskap som vi hittade senast vi var på biblioteket. Själv har jag ingen starkare relation till Jan Lööfs bilderboksvärld, men barnens pappa älskade Skrotnisse som liten. I den här boken ska Pelle städa men sugs in i en fantasivärld där han lagar ett lok och åker på tur.

 

Härlig kapitelbok för yngre barn med en saga för varje veckodag. Och tisdagssagan handlar om motorcyklar.

Härlig kapitelbok för yngre barn med en saga för varje veckodag. Och tisdagssagan handlar om motorcyklar.

Av Ulf Nilsson och Stina Wirsén (3–6 år). Alldeles ny bok som är lite av en bubblare, och egentligen ingen riktig fordonsbok. Men ett kapitel handlar om en familj med motorcyklar som vaknar en vårddag och hamnar i ett riktigt äventyr som den lilla, lilla motorcykeln måste lösa. Så där vackert och mitt-i-prick om starka känslor som bara Ulf Nilsson kan skriva.

 

Vad har ni för favoritböcker om fordon i din familj? Hjälp till att fylla på listan!

Du gillar kanske också...

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.