Fem aha-upplevelser från boken Barn som bråkar

För snart ett år sedan kom boken Barn som bråkar ut och jag lånade den omedelbart på biblioteket. Men nu har jag köpt en egen för att kunna återkomma till den när jag vill. Den är skriven av psykologen Bo Hejlskov Elvén samt journalisten och bloggaren Tina Wiman. Och oj, vad jag önskar att jag hade haft den redan för fyra fem år sedan.

Har du inte läst den rekommenderar jag dig verkligen att göra det. Den innehåller helt enkelt sååå många klokheter om hur föräldrar kan hantera konfliktfyllda situationer. Men så länge kan du läsa min lista över aha-upplevelser jag fått av att läsa Barn som bråkar.

Barn som bråkar bjude på engagerande läsning och ger många konkreta exempel på konfliktlösning.

Barn som bråkar bjuder på engagerande läsning och ger många konkreta exempel på konfliktlösning. 

1. Kontroll över sig själv

Att ta kontroll över sina barn är inte meningsfullt, däremot att ta kontroll över sig själv. Genom att vi föräldrar håller oss lugna och skapar en lätthanterlig vardag hjälper vi barnen att utveckla sin egen självkontroll.

2. Koll på metodtaket

När föräldrar har ett bra sätt att hantera en situation är det lätt att ta ansvar. Men när vi slår i metodtaket, alltså när metoden slutar fungera, lägger vi ofta över ansvaret på barnen. Och straffar eller skäller. Istället måste vi ta ansvar för att hitta en ny metod som faktiskt fungerar.  

3. Utan ansvar ingen påverkan

Genom att ta ansvar får vi chansen att påverka vår situation. Lägger vi över ansvaret för barnens beteende på dem själva tappar vi den möjligheten. Vilket leder till att vi föräldrar blir maktlösa, stressade och utmattade.  

4. Barn lär sig av att lyckas

Vuxna gör oftast bara samma misstag en gång för vi lär oss av att misslyckas. Barn däremot lär sig av att lyckas. De är så vana vid att det blir fel att det är de gånger som det faktiskt blir rätt som sticker ut. Först i 11–15-års åldern börjar barn lära sig av att misslyckas.

5. Ställ kraven på ett nytt sätt

Vill vi påverka våra barns beteende måste vi använda metoder som hjälper barnen att lyckas. Ibland kan det innebära att vi måste släppa vissa aktiviteter och krav. Vi måste sänka våra förväntningar på barnens förmågor och ställa kraven på ett annorlunda sätt.

Har du också läst Barn som bråkar? Vad fastnade starkast hos dig?

Du gillar kanske också...

5 svar

  1. Jens skriver:

    Bra skrivet och sammanfattat. Håller med. Jättebra bok!

  2. Maria skriver:

    Hur man bemöter glåpord /svordomar fastnade mest hos mig ??

  3. Dian skriver:

    Jag ska låna denna boken ASAP. Hoppas den finns hos min bibbla.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.