Att förbereda barnet – så underlättar det vardagen
Nu är det dags för det tredje inlägget om föräldrakursen Komet. Här hittar du även det första om att barn mår bra av fem gånger mer kärlek än tjat och det andra inlägget om nyttan med gemensam stund. Nu ska det handla om hur konflikter kan förebyggas genom att förbereda barnet på vad som ska hända.

För att minska konflikterna i familjen hjälper det att fundera över varför olika beteenden uppkommer. Vad är det som tiggar?
För att förstå ett beteende kan man dels titta på vad som hände precis innan beteendet, dels titta på vilka konsekvenser beteendet får. Att förbereda barnet handlar förstås om att påverka det som händer innan ett beteende uppstår. Att undvika det där som triggar. Hos oss är det ofta i övergångarna mellan olika aktiviteter som det uppstår konflikter, när det till exempel är dags att stänga av tv:n för att borsta tänderna.
Förbered på rätt sätt
Redan innan jag gick Komet-kursen använde jag mig mycket av förberedelser. Men efter kursen började jag göra det mer genomtänkt och konsekvent. Här finns en rad tidigare inlägg jag skrivit om hur vi jobbar med förberedelser. Men nu till hur man enligt Komet kan förbereda barnet på ett bra sätt:
Ge tid att avsluta/börja: Säg till barnet 5–10 minuter innan det är dags att avsluta eller börja en aktivitet. Använd gärna en klocka, ett timglas eller en timer så att barnet kan se hur lång tid det är kvar.

Lillebror älskar att kolla på youtube-klipp med Super Mario, men att stänga av är inte lika roligt. Nyligen fick vi en timstock från Hjälpmedelscentralen som tydligt räknar ner minuterna tills det är dags.
Skapa kontakt: Försäkra dig om att du har barnets uppmärksamhet när du pratar. Kanske genom att gå fram och röra vid barnet eller be barnet upprepa det du sagt.
Påminn: Det kan också vara bra att påminna någon eller några gånger om att det snart är dags att avsluta.
Rutiner: Ytterligare ett sätt förbereda barnet på vad som ska hända är att ha tydliga rutiner. Som samma middagstid alla vardagar. Ett veckoschema med aktiviter och tider dag för dag är också toppen. Här finns inlägg med flera av våra rutiner.
Bildstöd: För yngre barn kan det vara till hjälp med bilder på vad som ska göras, i exempelvis morgonrutinen.

Hemmagjorda scheman av olika slag har vi haft länge, men nyss fick även ett mer detaljerat veckoschema från Hjälpmedelscentralen. Med bilder på dagarnas aktiviteter.
Brukar du förbereda barnen på vad som ska hända? Hur gör du då? Och gör det någon skillnad? Kommentera gärna här nedanför!
Det är jag ganska duktig på, för jag vill själv ha det så. På min möhippa kom min bästa vän och sa till fem minuter innan varje byte av aktivitet ? Oklart om det gör någon skillnad eftersom jag gjort det från start, men det är skadar nog inte i alla fall.