Bra med föräldrautbildning – första steget mot mer lugn

Våren för två år sedan deltog jag i min första föräldrautbildning arrangerad av Barn- och ungdomspsykiatrin. Det var en omvälvande och välgörande tid på en och samma gång. Att en förmiddag i veckan få komma iväg och prata med andra föräldrar i liknande situation var helt underbart. Det låter kanske knasigt men besöken på BUP var faktiskt energigivande egentid just då.

De här målen hoppades jag uppnå i början av föräldrakursen. Så klart kommer det alltid finnas mycket att fortsätta jobba med, men jag kom i varje fall en bit på väg.

Kursen jag gick heter Komet och är ett program för föräldraskapsstöd som ska förbättra kommunikationen och minska konflikterna mellan föräldrar och barn. Komet och andra liknande föräldrakurser har fått en hel del kritik sedan de började dyka upp för runt tio år sedan. Bland annat för att de förespråkar belöningssystem, men framför allt för att de från början använde så kallad time out. Vilket av många upplevdes som en modern variant av skamvrån.

En väg framåt

Även om jag idag kanske inte hurrar över alla delar i Komet så var denna föräldrautbildning det första steget mot en lugnare vardag för vår familj. Vi upplevde visserligen att vi ”hade provat allt”, men det är en helt annan sak att få ett strukturerat stöd och möjlighet att reflektera över sitt föräldraskap tillsammans med andra.

I flera inlägg framöver tänkte jag titta tillbaka på de olika delarna i Komet och skriva om min upplevelse av dem. Dels för att jag är sugen på en repetition, dels för att det kanske kan vara till nytta för någon annan familj i samma läge som vi var i för ett par år sedan. Men det blir naturligtvis ingen manual att följa, utan jag rekommenderar att den som är intresserad kollar möjligheterna till föräldrautbildning i den egna hemkommunen.

Mer kärlek än tjat

Komet-programmet är skapat av psykologen Martin Forster som också skrivit boken Fem gånger mer kärlek. En av grunderna är att det behövs fem gånger så mycket uppmuntran och positivt umgänge som krav och tillsägelser. Och blir kommunikationen istället negativ växer problemen. Just detta hamnade vi i när familjen var som argast. Allt var ofta så tjatigt och bråkigt att det var svårt både för barn och vuxna att må bra.

Barn som får mer kärlek än tjat och skäll kan lättare klara av att ibland få ett nej. Det illustreras så här i boken Fem gånger mer kärlek.

En annan grundprincip i Komet är att beteenden som får uppmärksamhet ökar. Därför är det viktigt att sluta tjata om det som inte fungerar och istället uppmuntra det som fungerar. Igår till exempel skulle vi äta prinsesstårta och båda barnen ville förstås ha rosen i marsipan. Lugnt och fint gjorde de upp om att de skulle dela den på mitten. ”Vad bra ni kom överens nu och lyssnade på varandra” berömde jag efteråt. Det är så lätt att missa, och bara skälla när de inte samsas.

Jobba med det lättaste

Komet utgår också från att det finns fyra olika faktorer som kan förklara varför det uppstår mycket konflikter i familjen. Dessa är barnets egenskaper, föräldrarnas egenskaper, familjens livssituation samt föräldrarnas bemötande av barnet. Och det är förstås det sistnämnda som är enklast att förändra. Även det andra går förstås också att jobba med, men på längre sikt.

När jag tänker tilllbaka inser jag dock att vi de senaste två åren faktiskt förändrat en hel del när det gäller alla fyra faktorerna. Våra personliga egenskaper kan vi ju i grunden inte byta ut, men mycket har förenklats av att vi blivit medvetna om och accepterat vissa sidor hos oss själva och varandra. I mitt blogginlägg om hur vi blev en gladare familj igen har jag skrivit mer om hur vi också ändrat i familjens livssituation.

Vad tänker du när du hör ordet föräldrautbildning? Klingar det positivt eller negativt för dig? Har du några egna erfarenheter att berätta om?

Du gillar kanske också...

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.