Gemensam stund – positiv samvaro minskar konflikterna

För ett tag sedan skrev jag ett första inlägg om föräldrakursen Komet och hur den hjälpte oss på vägen mot att bli en gladare familj igen. Nu kommer andra delen och den handlar om något som kallas för gemensam stund. Det går ut på att förbättra barnets förtroende för föräldrarna och på så sätt minska konflikterna.

Något som både jag och Storasyster uppskattar är att ta en sväng i naturen tillsammans. Jag går och hon cyklar. Hon pratar och jag svarar. Ibland stannar vi till.

För mig var egentligen inte det här med gemensam stund något nytt. Eller jo, begreppet var det, men inte den faktiska stunden. Jag har alltid gillat att hitta på olika saker med mina barn. Och om vi inte hunnit med att umgås så mycket på vardagarna har vi i varje fall alltid haft sagostund vid läggdags. Men under Komet-kursen genomförde vi gemensam stund ännu mer konsekvent, vilket gjorde stor skillnad. Stunden blev ett andrum där vi slapp tjat och bråk.  

Så går det till

Så här beskrivs något förkortat gemensam stund i mina papper från kursen: 

Avsätt tid: Ge barnet hela din uppmärksamhet under en bestämd stund varje dag. Kanske 15 minuter. Välj en tidpunkt då du inte är stressad eller upptagen. Lägg undan telefonen. 

Barnet väljer: Låt barnet bestämma vad ni ska göra, inom rimliga gränser. Leka, spela spel, rita, läsa, baka eller vad ni nu gillar. Hos oss blev det bland annat mycket kortspel och kvällspromenader. 

Undvik instruktioner: Ställ inte för mycket frågor eller ge förslag, utan låt barnet styra. Slappna av och njut av varandras sällskap. 

Sätt ord på leken: Beskriv högt vad barnet gör för att visa ditt intresse. Tolka eller ifrågasätt inte vad barnet gör. Med äldre barn kan man dra ner lite på kommentarerna. 

Visa entusiasm: Låt barnet veta att du har roligt! Säg positiva saker då och då, men undvik att värdera barnets prestation. Använd hellre kommentarer som ”Vad roligt det är att leka med dig” eller ”Jag tycker om när du…”. Eller använd kroppsspråk – en kram, tummen upp eller stryk över håret. 

Positiv spiral

När vi under en tid fastnade i negativa mönster med mycket ilska och frustration i familjen, var gemensam stund ett viktigt första steg för att vända det negativa. Eftersom stunden fokuserade på det fina i våra relationer smittade det sakta men säkert av sig även på det övriga livet. Nu för tiden är stunderna mer en naturlig del av vardagen igen –  exempelvis spelar pappa och Storasyster gärna ett parti schack på kvällen.

Härom dagen funderade Lillebror på om man kan se baciller, så vi tog fram Storasysters mikroskåp. En stund helt på hans villkor.

Har du något som liknar en gemensam stund med ditt barn regelbundet? Vad gillar ditt barn att hitta på då? 

Du gillar kanske också...

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.