Sex barnfilmer även vuxna orkar se till fredagsmyset

Vårt fredagsmys ser alltid ungefär likadant ut. Vi äter tacos, hamburgare eller pizza framför tv:n och tittar på olika barnfilmer. Vi har ett gäng säkra kort som vi alla tycker om, men förra fredagen gjorde vi misstaget att sätta på en helt ny film. Den hette Bortspolad och hade en handling som gick snabbare än bilarna på motorvägen. Dessutom skrek de precis hela tiden. Och slogs. Barnen gillade den förstås, föräldrarna våndades i 1,5 timme.  

Efter att ha sett en sådan film är det inte utan att man undrar hur filmskaparna tänker. Vill de att alla ungar ska få överstimulerade och uppspeedade hjärnor? Jag är verkligen inte emot film som endast är underhållande, men den här fredagen får det bli något i lugnare tempo med en handling som kan intressera även vuxna. Här nedan är sex av våra favoriter som vi gärna återkommer till!

Tre fina favoriter som vi gärna ser om många gånger. Alla barnfilmer är ju verkligen inte en rolig upplevelse även för vuxna.

Sex bra barnfilmer

1. Krakel Spektakel: Den här har vi lånat på biblioteket massvis med gånger, men den sänds även då och då som avsnitt på Barnkanalen. Helt fantastisk film från 2014 som bygger på Lennart Hellsings karaktärer och verser. Mycket sång och dans – och en magisk berättelse om en flicka som hamnar i fantasins värld. 

2. Loranga, Mazarin och Dartanjang: När Lillebror var sjuk nyligen såg han den här en till tre gånger om dagen. Och skrattade högt varje gång. Men denna film från 2005 baserad på Barbro Lindgrens böcker om en knasrolig familj som inte följer några regler får även oss föräldrar att le stort och härma repliker.   

3. Robin Hood: Den här klassikern från 1973 håller än! En del av tjusningen är förstås att alla repliker sitter kvar i bakhuvudet sedan jag som barn lyssnade på filmen på kassettband, men även barnen gillar den. Vad den handlar om? Ja, det vet ni ju redan.  

4. Nils Karlsson Pyssling: Allt av Astrid Lindgren går egentligen hem hos oss vuxna och även Storasyster. Men Lillebror är rädd för Emil och Madicken samt tycker att Bullerbyn går för långsamt. Men filmatiseringen av Nils Karlsson Pyssling från 1990 gillar han. När råttan Tjofsan smyger runt i källaren är det precis lagom läbbigt. 

5. Den lille prinsen: En bubblare här hos oss är filmatiseringen från 2015 av Antoine de Saint-Exupérys klassiska lilla bok. Den är storslaget filosofisk men samtidigt roligt barnvänlig. Dessutom så vackert tecknad. 

6. Lejonkungen: Pampiga sånger, storslagna scenerier och en spännande story är ju ingredienserna i denna fina film från 1994. Barnen tyckte först att den var lite otäck när pappan dör, men annars tål den att ses om och om igen.  

Två nya svenska barnfilmer jag också är nyfiken på är Siv sover vilse och Klas Klättermus. Vilka är dina bästa filmtips till fredagsmyset? Kommentera gärna här nedan!

Du gillar kanske också...

2 svar

  1. Sara skriver:

    ”Min granne Totoro”och ”Ponyo på klippan vid havet” är två lugna filmer som gått många varv här hemma.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.