Härlig bokfest firar läsning

Under sommaren har Storasyster varit med i något som biblioteket kallar för Boktipsarna. Vi har lånat och högläst fem kapitelböcker, skrivit små recensioner om varje och sedan lämnat in för att få en biljett till årets bokfest. Och igår eftermiddag var det äntligen dags. Klockan tre samlades ett gäng förväntansfulla barn och unga på biblioteket. 

bokfest1

Först på programmet stod ett besök av författaren Jo Salmson, eller Catharina Wrååk som hon egentligen heter. Hon berättade om sina fantasyböcker, skillnaden på ett förlag och ett tryckeri och om hur pirrigt det är att vänta svar på om det man skrivit är tillräckligt bra för att bli en bok.

bokfest2

Efter det fanns flera olika saker att sysselsätta sig med. Alla deltagare fick till exempel välja ett par bokpresenter från en vägg full av läckerheter. Storasyster fastnade för kapitelboken Bästisar och hemligheter och faktaboken Första boken om konst

bokfest3

Vad är en bokfest utan något gott att äta?! Glada minitårtor med strössel i olika färger är förstås extra festligt. 

bokfest4

Det fanns också tävlingar där man kan vinna biobiljetter, presentkort på bokaffären eller block och penna. Den lättaste nivån gick ut på att titta på ett antal bilder med motiv inifrån biblioteket och sedan hitta dem i verkligheten. 

bokfest5

På ett bord i entrén stod en massa bra boktips från deltagarna uppdukade. Vi hade läst Madicken, Katitzi rymmer, Tsatsiki och Morsan, Tsatsiki och Farsan samt Ellen, Sorken och marsianen. Allihop fick toppbetyg!

bokfest6

Det fanns också en massa roligt skaparmaterial. Bland annat kunde barnen få hjälp att trycka egna knappar att ha som broscher eller kylskåpsmagneter. 

bokfest7

Sist ut var en överraskningsgäst – en trollkarl som bland annat kunde få bord att flyga och bollar att försvinna. ”Finns det någon som vill komma upp och hjälpa mig” frågade han och ett hav av händer åkte upp i luften. En avslutning värdig en riktig bokfest!

På väg hem igen tyckte förstås Storasyster att det var tråkigt att festen redan var slut. ”Mamma, jag kan bo på biblioteket och läsa massa böcker. Då skulle jag nog bli ett läsproffs” sa hon. 

Vad här ni gjort i helgen? Någon mer som varit på något särskilt trevligt evenemang?

Du gillar kanske också...

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.