Roligt med böcker på rim – Lillebror låtsasläser

Just nu bara ääälskar jag och Lillebror böckerna om Tio vilda hästar. Så mycket att vi kan dem utantill! Det upptäckte jag härom kvällen när jag testade att låta honom fylla i de sista orden i varje stycke – och han tog över showen totalt. Här finns sagostunden förevigad på film.

Vissa kvällar läser vi alla tre böckerna om Tio vilda hästar i ett sträck. Mysigt!

Vissa kvällar läser vi alla böckerna om Tio vilda hästar i ett sträck. Mysigt!

Hur som helst är alla tre böckerna (En räknesaga, Hästfesten och Till toppen) verkligen fina. Grethe Rottbölls berättelser är fulla av fart, fläkt och underfundig humor. Dessutom ligger texten så bra i munnen att läsa högt. De korta rimmade stroferna kunde lika gärna vara musik. Och Lisen Adbåges härligt färgstarka bilder med många detaljer blir både barn och vuxna glada av.  

Fyra stadier av läsning

Enligt det sociala företaget LärandeLeks hemsida går barn igenom fyra stadier av läsning med det lär sig att läsa på riktigt. Dessa stadier kallas preläsande (barnet låtsasläser), logografiskt läsande (barnet ser ordbilder som sitt namn), fonologiskt läsande (barnet ljudar) och ortografiskt läsande (barnet ser ordbilder och förstår dem).

Lillebror befinner sig nog just nu lite i alla de tre första stadierna. Förutom att han kan vissa böcker utantill känner han också igen alla bokstäver och vet vad de heter. Och det senaste är att han även visar intresse för att ljuda. Han gillar att lösa korsord i ett spel på surfplattan som heter Djurkorsord (Okidokiapps) och när jag hjälper honom med ljudningen kan han hitta rätt bokstäver.

Det finns många roliga böcker på rim. Här är några som vi tycker om.

Det finns många roliga böcker på rim. Här är några som vi tycker om.

Fler böcker på rim

Här är några fler böcker på rim som vi gillar:

  • Hur gick det sen? av Tove Jansson är förstås en klassiker som tål att läsas om och om igen. Luckorna som visar en glimt av nästa sida gör berättelsen ännu mer spännande. Även Den farliga resan och Vem ska trösta knyttet? rimmar härligt.  
  • Ready steady go av Michael Davidson hittade Lillebror i bibliotekets låda med böcker på andra språk. På engelska rimmar den med ett skönt flow, medan mina direktöversättningar förstås blir väldigt kantiga. Men bilderna är kul och lite språkkänsla snappar säkert barnen upp också.
  • Majas alfabet av Lena Andersson har både ljuvliga bilder och vackra verser om många välbekanta växter. Som tonsatta verkar också flera av dem ha blivit riktiga skolavslutningsklassiker.
  • Här dansar Herr gurka av Lennart Hellsing är full av många av hans tokroliga verser. Lekfullt bokstavsbabblande på högsta nivå. Även hans ABC-bok är uppskattad.
  • ABC-resan av Elsa Beskow är också en fint rimmad bok där alfabetet dessutom bind ihop med hjälp av en berättelse. Men de vackra bilderna är förstås halva grejen.  

Vilka böcker på rim är favoriter hemma hos dig? Hjälp gärna till att fylla på listan!

Du gillar kanske också...

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.