Skapa en blå zon på semestern

Häromdagen hörde jag för första gången talas om det som forskarna kallar för blå zoner. Detta begrepp hade jag helt missat. Det handlar alltså om platser runt om i världen där människor mår bättre och lever extra länge. Små samhällen där befolkningen äter sunt, odlar sin egen mat och därmed rör på sig i vardagen samt omger sig med sina nära och kära. De upplever också en stark känsla av mål och mening i tillvaron.

Några exempel är den japanska ön Okinawa och italienska Sardinien där en ovanligt hög andel av befolkning blir äldre än 100 år. Men även här i Sverige finns i delar av Småland samma fenomen. Det här är ju verkligen superspännande tycker jag! Inte egentligen för att de lever så långa liv – utan för att de verkar leva så lugna och lyckliga liv. Liv som känns ljusår från den stressiga tillvaro många av oss genomlever idag.

Tre mål under ledigheten

Jag tror inte att vi kan backa bandet och återgå helt till detta naturliga sätt att leva – men tänk vilka glada familjer vi skulle få om det gick. Bara mer tid tillsammans skulle garanterat mååånga familjer må bra av. Hur som helst tänker jag satsa på att skapa en blå zon på semestern. Men jag tänker inte sätta upp alltför höga mål, med lagom förväntningar är chansen större att jag lyckas. Så här ska jag gå tillväga:

Mål 1: Vi äter redan rätt varierad och oftast hemlagad mat med mycket grönsaker till, men något jag skulle vilja bli bättre på är att laga vegetariskt. Att jag lär mig en vegetarisk rätt i veckan under semestern känns som en rimlig nivå. Sedan är det bara att jag håller i och använder mig av de rätterna i höstens vardagsmatlagning.

Mål 2: Som småbarnsförälder sitter man ju sällan helt still, men den sortens rörelse räcker inte riktigt. Jag skulle gärna vilja gå en promenad på minst 30 minuter varje dag under ledigheten. Och åtminstone Storasyster kan hänga med på sin cykel. Utöver det ska vi förstås leka, spela fotboll, bada, hoppa hopprep och ha springtävlingar tillsammans.

Mål 3: Faktiskt är semestern redan planerad för ungefär lika delar familjemys här hemma och besök hos en hel massa härliga släktingar! Så på den punkten är det svårt att sätta upp något nytt mål. Men när det gäller att känna mening i tillvaron kanske det går att hitta på något. Kanske skulle vi ha ett familjeråd och se om det finns några särskilda önskemål inför hösten? Något att jobba för tillsammans kanske?

Ja, då är det bara att räkna ner … semestern börjar om nio dagar! Men, hur gör du för att skapa din egen blå zon? 

En av sommarens blå zoner blir veckan i Skåne tillsammans med barnens mormor och morfar.

En blå zon under sommaren blir veckan i Skåne tillsammans med barnens mormor och morfar.

Du gillar kanske också...

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.