Avslappnad potträning – och här är kiss- och bajslåt nr 4

Potträning är förstås ett både spännande och ibland klurigt kapitel i barns utveckling. Nu är ju mina knattar redan förbi den perioden, men här kommer en tillbakablick på hur vi gjorde då det begav sig. Med Storasyster lät vi helt enkelt tiden ha sin gång tills hon runt 2,5-årsåldern började tycka att blöjan kliade och var obekväm. Hon hade suttit en del på både pottan och toaletten (och läst böcker eller sjungit) i säkert ett år innan det. Men det var först när hon verkade redo som vi tog bort blöjan helt. För att öka motivationen fick hon sätta ett klistermärke på ett papper varje gång hon suttit på toaletten. Efter det gick det snabbt och på någon månad var hon torr både dag och natt.

Att prova toaletten på förskolan var hon dock inte särskilt sugen på. Men hon och en av pedagogerna laddade i en hel vecka och sedan testade hon i varje fall. När jag skulle slå en drill kvällen efteråt förevisade hon toalettringen med en värdinneaktig handrörelse.  Och sa sedan med sin mest inbjudande röst: ” Vill du prova den här pottringen, mamma?”

Under Lillebrors potträning blev det en busigt rolig stund att springa nakenfis före kvällskissningen.

Under Lillebrors potträning blev det en busigt rolig stund att springa nakenfis före kissningen på kvällen.

Sprang runt nakenfis

Även Lillebrors potträning hade vi samma avslappnade inställning till. Från ungefär 2-årsåldern började vi se till att han kissade på toaletten varje kväll före läggdags. Det hela blev till en liten ritual där han alltid rusade runt helt nakenfis mellan vardagsrummet och köket. Men sedan dröjde det ungefär ett år innan han var blöjfri först hemma och efter några bakslag även på förskolan. Eftersom det blev väldigt jobbigt för honom med olyckorna på förskolan gick vi tillbaka till blöja någon månad tills han var ordentligt mogen.

Att ta det så här lugnt och barnens egen takt har fungerat bra för oss. Jag hittade en något gammal men fortfarande intressant artikel i Svenska Dagbladet om att det är viktigt att inte stressa fram barns toalettvanor. Det finns förstås många som tycker annorlunda, så det bästa är nog att känna sig fram för att hitta det sätt som passar ens egna barn.

Och så har vi kommit fram till veckans kiss- och bajssång som förstås handlar om just potträning. Texten bygger på Storasysters finurliga funderingar om övergången från blöja till toa. Vill du lyssna mer hittar du låt nr 1, låt nr 2 och låt nr 3 här.

Uppdatering: Här hittar du alla sångerna från Kolla vilken bajskorv samlade på en sida.

kiss och bajs4

 

Hur gör eller gjorde du med barnens potträning? Har du några egna tips att dela med dig av?

Du gillar kanske också...

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.