10 ämnen många barn fascineras av + boktips till varje
Idag är vi dinosaurier. Lillebror är en gigantosaurus och jag är en strutiomimus. De är sugna på att äta upp varandra. Grrrrr! Just nu ääälskar 4-åringen dessa stora, hemska urtidsvarelser och vi läser om dem varje kväll. För några år sedan var det likadant med Storasyster. Hon ritade mängder med skräcködlor med vassa tänder.
Och just dinosaurier tycker jag mig helt ovetenskapligt ha belägg för att många barn fascineras av. Enligt Vårdguiden 1177 har många barn i 6–7-årsåldern ”under en period ett eller flera intressen som de slukar all information om. Det kan till exempel vara fakta om rymden, om dinosaurier eller att experimentera och undersöka hur olika saker fungerar”. Men jag tycker nog att man kan se samma tendenser redan tidigare. Många mindre barn är ju till exempel väldigt intresserade av fordon eller kroppen.
Lär mer tillsammans!
Dinosaurier är bara ett av alla roliga intressen våra barnungar haft hittills. Vissa ämnen fördjupar de sig intensivt i bara en kortare period, medan andra hänger med i åratal. Och även om det för oss vuxna kan bli tjatigt att prata och läsa om samma fenomen om och om igen tycker jag ändå att det är ett ypperligt tillfälle att själv lära sig lite mer. Här kommer en lista på fler spännande ämnen många barn fascineras av + tips på läsning:
1 Fordon: Något många små barn fascineras av är ju fordon av alla de slag. De vill till exempel gärna titta på sopbilar och grävskopor som arbetar. Lillebror har alltid gillat bilar och här finns ett helt inlägg med tips på böcker för olika åldrar.
2 Kiss och bajs: Ett av annat tidigt intresse är förstås kiss och bajs. Och jag tycker att man ska ta även denna fascination på samma allvar. Bajsboken av Pernilla Stalfelt är förstås ett hett tips, men här hittar du även ett inlägg med fler exempel. Passa gärna på att lyssna på våra alldeles egna kiss- och bajslåtar också!
3 Livet och döden: Varifrån kommer vi och vart tar vi vägen när vi dör? Stora frågor som de flesta funderar på någon gång ibland. Hos barnen tycker jag att dessa tankar börjat dyka upp kring 4-årsåldern och då har vi uppehållit oss vid dem en period. Bra läsning är förstås klassikern Adjö Herr Muffin av Ulf Nilsson, men även En stjärna vid namn Ajax av Ulf Stark och Innan jag fanns av Petrus Dahlin. Till julen blir det också en ny bok till 7-åringen, nämligen Livet: en handbok av härliga Farzad Farzaneh från Bolibompa.
4 Superhjältar: Båda barnen har också runt 4-årsåldern varit intresserade av superhjältar. Lillebror är just nu uppfylld av deras coolhet. Men att hitta bra böcker om superhjältar är inte helt enkelt. Efter lite googling har jag nu stött på två som vi får försöka låna på biblioteket. Dels Jag var superhjälte, säger vi! av Emma Adbåde, dels Boken om superhjältar av Daniel Möllberg.
5 Dinosaurier: Som sagt, dessa urtidsdjur väcker förstås nyfikenheten hos många. För den som vill ha en bok med både mycket fakta, fina bilder och humoristisk ton är Sarah Shepards Det var en gång massor av dinosaurier det självklara valet. I serien om Ivar av Lisa Bjärbo kom nyligen Ivar träffar en pteranodon. Här är det mer spännande saga och mindre fakta.
6 Kroppen: Hur ser skelettet ut? Vad gör ett virus? Hur känns det när man är kär? Det finns så många funderingar kring den egna kroppen… I faktaboken Smarta små upptäcker kroppen finns massor av svar presenterade på ett lättillgängligt och roligt sätt.
7 Djur: Ett eget djur står högst upp på Storasysters och många andras önskelista. Att många barn fascineras av djur är förstås inte så konstigt. Det gör ju vi vuxna också. Och böcker om djur finns det hur många som helst. Till julklapp satsar jag på Fantastiska fakta om djur av Maja Säfström som kom i våras och har fått fina recensioner.
8 Prinsessor: Glittrande kjolar och gyllene kronor. Vad finns det att inte gilla med prinsessor? Förutom att de ofta är rätt passiva i sagorna då… Många barn vill i perioder klä ut sig och leka prinsessor hela tiden. En rolig bok som vänder på prinsessans vanliga roll är Prinsessor och drakar av Christina Björk.
9 Bamse: Så gott som alla barn fascineras av världens starkaste björn verkar det som. Och vill höra samma äventyr mååånga gånger om. Att prenumerera på en egen tidning är mysigt, men vill man inte göra det finns Bamsebiblioteket som samlingsvolymer med gamla Bamsetidningar.
10 Rymden: Ännu ett stort och filosofiskt ämne som barnen verkligen fastnat för båda två. En favoritbok är Kika ut i rymden som på ett kul sätt berättar om stjärnor, galaxer och rymdsonder. Med en massa luckor att öppna som gör läsningen ännu roligare.
Vilka spännande ämnen brukar dina barn fascineras av? Några av de här, eller helt andra?
Senaste kommentarer