Leka för lugn – 5 bra lekar vid matbordet

Att få till en lugn stund kring maten är inte det lättaste för många småbarnsfamiljer. Och det finns förstås lika många sätt att tackla som det finns familjer. Ett viktigt sätt att börja tror jag är att sänka alla ”krav” på mysiga familjemiddagar, viket författaren Petra Krantz Lindgren beskriver bra på sin blogg. Sedan kan man till exempel testa våra lekar vid matbordet.

Själv försöker jag att vara flexibel och känna av läget från dag till dag. En del dagar är det bättre att barnen äter före oss vuxna, en del dagar kollar vi på barnprogram samtidigt. Medan det andra dagar fungerar bra att försöka få till ett bra samtal. I ett tidigare inlägg tipsade jag om 25 bra samtalsämnen och här kommer även våra fem bästa lekar vi matbordet.

Vilka former finns på denna tallrik? En av våra lekar vid matbordet är att hitta olika former.

Lekar vid matbordet

Tråkigt är lika med stökigt hos oss. Det absolut bästa sättet att hjälpa barnen att sitta stilla och fokusera på maten är att se till att de inte är understimulerade. En ganska krävande uppgift när man bara vill äta. Men det är det värt! De här pratlekarna gillar vi. De fungerar med min sjuåring och fyraåring, i varje fall de dagar som Storasyster klarar av att Lillebror gör fel ibland.

1 Gissningslek: En klassiker som jag märkt att många familjer använder är att en person tänker på ett djur och de andra ställer frågor för att lista ut vilket. På bloggen Hormoner och hemorrojder finns en helkul beskrivning av hur det kan gå till. Vi brukar också utöka till leken genom att tänka på en person, en sagofigur eller en växt istället.

2 Formlek: Den här leken går ut på att en säger en form som de andra ska peka ut i rummet. Testa även de lite klurigare formerna som kub och cylinder.

3 Berättelselek: Lekar vid matbordet ska helst gå att hålla igång en stund. Att hitta på en saga tillsammans är kul. Den första personen börjar med att berätta ett par meningar och sedan fortsätter nästa person.

lekar vid matbordet

Att berätta sagor, rimma och leka med ord är toppen! Både kul och nyttigt. Storasyster är fena på att använda språkglädjen till att göra egna böcker och tidningar.

4 Geografilek: Hos oss har barnen läst mycket i kartboken eftersom pappan i familjen är förtjust i kartor och flaggor.  Därför kan de en del städer och länder. Även många barnprogram stimulerar ju även detta intresse. Hur som helst, leken går till så att en säger ett land och de andra ska lista ut huvudstaden. Alternativt att en säger ett land och de andra ska nämna sådant man brukar förknippa med det landet. Italien och pasta till exempel.

5 Rimlek: Här finns flera olika sätt att leka. Bara fantasin sätter gränsen! Vi brukar hitta på Alla barnen-historier av typen ”Alla barnen var dumma utom Ellen. För hon var en snäll en.” Eller så säger en ett ord plus en bokstav som de andra ska hitta rimord på som börjar på den bokstaven. Eller så hittar vi på meningar med rim på slutet där de andra får gissa sista ordet.

Vad tycker du om våra lekar vid matbordet? Leker ni några andra i din familj? Fyll gärna på tipslistan! Kommentera här nedanför.

Du gillar kanske också...

2 svar

  1. Cecilia skriver:

    Maträtter:
    Första personen säger en förrätt (kan vara konstig). Nästa person säger en huvudrätt som börjar på den bokstav den första slutar på. Sen koder efterrätt och dyrk på samma vis. sist betygsätts rätterna eller hela måltiden av gästerna.
    Tex: 1.Avokado med räkor
    2. Risotto, gös och sparris.
    3. Söt smulpaj med vaniljgrädde.
    4. Enbärsdricka.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.