ADHD-tips från Mrs Hyper – här är mina åtta favoriter

Hundra dagar i rad under våren har Jessica Stigsdotter Axberg lagt ut ett ADHD-tips om dagen på bloggen Mrs Hyper. Och jag har läst dem alla. Så himla bra! Många av tipsen passar förstås också i familjer helt utan npf-diagnoser. Tyvärr kan jag inte länka till alla hennes tips eftersom de ska samlas i en e-bok och därför är borttagna från bloggen. Men här kommer en kortfattad sammanfattning av åtta av mina favoriter.

Spara det bästa till sist! Av alla tipsen är nr 100 allra finast. Läs mer om det lite längre ner.

ADHD-tips #1

Buffé: Att få barn med spring i benen att sitta still vid maten är svårt. Därför passar buffé utmärkt. Det är ju helt okej att resa sig upp och hämta mer då och då. Hemma hos oss är plockmat också populärt. 

ADHD-tips #16

Minimera det som inte funkar: Sluta försöka med sådant som inte fungerar och fokusera på det som fungerar istället. Då skapas positiva cirklar istället för negativa. 

ADHD-tips #26 

Lovebomba: Stökiga barn som får mycket skäll och tillsägelser får en negativ bild av sig själva. Och blir till slut ännu stökigare just för att alla förväntar sig det. Försök hitta allt bra istället och bjud på massa beröm och kärlek. 

ADHD-tips #37

Omstart: När en situation helt fastnat kan man testa att leka omstart. Alltså börja om från början. Till exempel med morgonrutinerna. Extra kul blir det om man först låtsas spola tillbaka. 

ADHD-tips #40

Ritprat: En bild säger mer än tusen ord. Och ibland är det lättare att sortera tankarna och känslorna genom att rita. Vuxna kan också förklara olika sociala regler genom att ritprata.  

ADHD-tips #51

Ta hand om dig själv: Även om det är svårt att hitta tid är det förstås superviktigt att ta hand om sig själv som förälder. Komma iväg och få en paus. Ingen i familjen vinner på att föräldrarna tappar orken.  

ADHD-tips #96

Rutiner: Människans hjärna älskar rutiner. På grund av att den är lat! Att göra något på samma sätt som man gjort förut är därför att vara snäll mot sig själv. Det aktiverar belöningssystemet i hjärnan och får oss att känna välbefinnande.  

ADHD-tips #100 

Ansiktstid: Att se varandra på riktigt varje dag! Gör det till en vana att titta varandra i ögonen och säga något snällt. Och sedan tacka. Läs hela Mrs Hypers inlägg om ansiktstid här

Vad tycker du om de här tipsen? Gillar du något av dem lite extra?

Du gillar kanske också...

1 svar

  1. Diana skriver:

    WOW! Kort och gott – precis svinbra tips!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.