Tre sätt att aktivera barn som helst vill spela tv-spel

”Jag vill titta på Super Mario!” Det är en mening Lillebror säger mååånga gånger om dagen. Alltså inte ens spela själv utan titta på youtube-klipp där andra spelar. Eller så vill han åtminstone spela själv. Många, många timmar om han fick bestämma. Och han blir rätt ilsken när han inte får. Nej, att aktivera barn som helst av allt vill stanna inne framför skärmen är inte lätt. 

Det senaste halvåret har vi fått strukturera upp Lillebrors skärmtid lite. Inte tror vi att han ska få fyrkantiga ögon, men vi vill ju att han ska uppleva annat också. Och inte minst komma ut och röra på sig ordentligt varje dag. 

Enligt en färsk studie som medierna skrivit om i sommar rör sig svenska fyraåringar på tok för lite. Minst 60 minuter rejäl rörelse om dagen behöver de! Så lediga dagar får Lillebror skärmtid en stund på morgonen, en stund efter lunch och en stund före middagen.  

Tre roliga tv-spelslekar

Men väl ute vill Lillebror bara leka Super Mario eller Pokémon! Och något tråkigare eller svårare kan jag knappt tänka mig. Varje steg jag tar och sak jag säger blir fel. Och hjärnan blir alldeles mosig. Så det gäller att använda fantasin för att omvandla spelen till riktiga lekar. Här är tre varianter vi kommit på hittills:

1 Cykellek: Bara det kommer in lite förflyttning känns det mycket bättre. Så Lillebror cyklar och jag går en runda mellan några lekplatser. De är då olika Super Mario-världar där vi exempelvis måste klättra på höga berg för att få tag på en regnbågsstjärna.

Högst upp på toppen finns stjärnan Super Mario behöver. Och att klättra är ju också toppen för kroppen.

2 Bollek: En ny favorit är att hiva fram alla bollar vi äger och använda dem som eldklot. En är Super Mario som kastar och den andre är de olika fienderna som måste akta sig. Kul och mycket fart!

Fienden har stupat efter bollattacken. En liten paus i leken är också skönt.

3 Bowlinglek: Det här är en variant av tv-spelet Wii Sports. Vi bygger en bowlingbana med hjälp av kubbspelet och använder bocciakloten att slå ner käglorna med. Både roligt att göra kägelkonstruktioner och att försöka pricka. 

Blir det strike eller ej? En bowlingbana är enkelt att fixa hemma.

Utöver dessa lekar går vi gärna på promenad med Pokémon Go förstås. Vi har en runda på drygt två kilometer där vi passerar tolv stops och tre gym. Suveränt med spel som uppmuntrar till rörelse! Och de här lekarna är ju sådant som fungerar just nu när Lillebror är snart fem år, större barn är förmodligen svårare att få med sig. Här är också ett inlägg med roliga rörelselekar vi brukar ta till inomhus.

Hur gör du? Hjälp gärna till att tipsa om fler sätt att aktivera barn som fastnar framför skärmen.  

Du gillar kanske också...

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.