Fem aktiviteter som (nästan) alltid gör barn på bra humör

Ibland är förstås allting lite bökigt och bråkigt i en familj. Alla kanske är trötta efter en lång dag på jobbet, i skolan och på förskolan. Middagen väntar på att lagas, barnen vill leka men blir bara osams. Maskineriet gnisslar och nu gäller det att undvika totalstopp.

Efter en hel del trail and error från min sida har jag insett att det snabbast och trevligaste sättet att komma i mål är att helt stanna upp och smörja familjemaskinen. Att leka tillsammans en stund helt enkelt! Här är fem aktiviteter som oftast gör barn på bra humör. Och även föräldrar för den delen.

bra humör1

1 Såpbubblor

Något som så gott som alltid hjälper hemma hos oss är att plocka fram såpbubblor. På nolltid lyfter barnens humör och de dansar glatt runt för att spräcka bubblor. Strax kommer några grannbarn och så har hela gården förvandlats till ett bubbeldisko! Ett tips är att skaffa en batteridriven blåsare om man som jag har lätt för att bli yr i huvudet.

 

2 Vattenlek

Ett annat säkert kort är att fixa fram lite vatten att ösa, hälla och plaska med. Fungerar lika bra inne vid diskbänken som ute på gräsmattan. För lite större barn gör några vattensprutor susen – eller varför inte testa med en vattenspridare. För att utveckla leken lite kan barnen få göra experiment genom att kolla vilka grejer i omgivningen som sjunker eller flyter. Men tänk på att inte sätta igång vattenlekar om du inte är beredd på att torka upp och byta kläder på alla efteråt.

3 Ballonger

Vad bjuder väl på fler glada skratt än några ballonger? Bolla till varandra, blås på dem, gnugga på huvudet så att håret blir elektriskt eller kör ballongdansen.

bra humör3

4 Klistermärken

Mina barnungar älskar pysselböcker med klistermärken. De finns i mängder av varianter med olika teman. Eftersom sidorna i boken är som små världar där barnet själv placerar ut djur, fordon eller andra figurer känns detta även hyfsat kreativt.

bra humör4

5 Utflykt med fika

Det behöver inte vara långt och märkvärdigt. Att äta någon annanstans än vid köksbordet är alltid kul! Det kanske inte passar precis innan middagen, men även andra stunder på dagen kan ju behöva livas upp. Packa exempelvis ner mellanmålet i en ryggsäck och gå ut till närmaste gräsmatta. Eller lägg en filt på golvet i vardagsrummet om det skulle regna. Omväxling förnöjer helt enkelt. Och någon gång ibland kan man också förvandla själva middagen till en picknick.

 

OBS! Hur roliga dessa aktiviteter än är så kan flera av dem också spåra ur ganska enkelt. Så det gäller att själv vara med och se till att alla har kul.

 

Har du några egna tips? Vilka aktiviteter som gör barn på bra humör tar du till när det behövs?

Du gillar kanske också...

2 svar

  1. Etta skriver:

    Att slänga ihop en alldeles ny och varm lekdeg funkar alltid vid krisiga situationer. I söndags var ett sånt där gnissligt tillfälle, huset fullt av barn i åldrarna 2-14 år (våra egna + våra kontaktbarn + kompisar till våra äldsta). De små barnen ville hela tiden vara med de stora som lite hade tröttnat. Jag slängde ihop degen för att roa de små, men även 12- och 14-åringarna blev sugna. Det dröjde inte länge innan det var fullt kring vårt matbord. Så himla mysigt! Maken och jag kunde fixa mat i godan ro, dessutom var vi smarta och ställde skålar med gurk- och morotsstavar på bordet för att undvika soppatorsk innan middagen. Vi tog ett glas vin och kände oss nöjda, en stök och gnök stund hade förvandlats till en mys och pys stund med hjälp av den där play doughn!

    • En glad familj skriver:

      Toppenbra tips! Och vilken mysig stund det låter som ? Så nöjd man blir när man lyckas vända läget på det där sättet, bra jobbat!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.