Att börja förskoleklass – 5 sätt att förbereda barnet
Så pirrigt det är! Att börja förskoleklass! Både för barnen och föräldrarna. Vi har ändå gjort det en gång förut med Storasyster, och det gick väldigt bra, men pirret smyger sig på i varje fall. Alla barn är ju unika – och skolan kräver så mycket mer än förskolan. Fler barn, större lokaler, mer ansvar.
Till hösten är det alltså Lillebrors tur att börja förskoleklass. Och han verkar vara redo för något nytt. Att ha mer av lektioner och mindre av fri lektid kommer nog att passa honom bra. Men eftersom han inte är så förtjust i det okända och inte blir kompis så lätt med andra barn vill vi förbereda honom en del redan nu.
Alla är förstås olika och hur mycket förberedelse som varje barn behöver känner säkert de flesta föräldrar av. Själv tänker jag att det inte skadar att vara lite mer noggrann än vad som kanske behövs, det kan ju knappast vara till någon nackdel i varje fall. Så här gör vi:
1 Läsa om skolan
Härom dagen sa Storasyster att hon trodde att skolan skulle vara som i filmerna om Bullerbyn innan hon började… Och, ja hur ska man veta när man inte har några referensramar? Att läsa tycker jag som alltid är ett bra sätt att skaffa koll.
Vi gillar exempelvis böckerna om Dunne och Metteborg av Rose Lagercrantz, som utspelar sig i lågstadiet, och antologin Smarta små upptäcker skolan. Den är full av korta och längre texter med en massa roliga bra-att-veta-fakta.
2 Boken om mig
Via en kurs på habiliteringen har vi fått tips om att göra ”Boken om mig” tillsammans med Lillebror. I den berättar han om sig själv för att den mottagande läraren på skolan ska lära känna honom lite. Vad han tycker om och är bra på. Vad han är mindre bra på och kanske behöver hjälp med.
Om föräldrar och/eller förskola ser behov kan man också boka ett särskilt överföringsmöte med personal från förskolan, mottagande lärare, specialpedagog och rektor. För att ordentligt prata igenom barnets behov.
3 Göra checklista
I förskoleklass förväntas barnen klara av mer själva, även om de förstås fortfarande får mycket stöd. Att känna tryggheten i att man klarar av olika saker är bra för självkänslan. Och gör att det känns mindre nervöst också.
Det kan handla om sådant som att bära tallriken själv i matsalen, ta på skorna, dra upp dragkedjan, initiera lek eller våga fråga när man inte förstår. Med hjälp av en checklista kan barnet bocka av och känns sig kompetent. Här finns en lista med sådant som är bra att kunna.
4 Besöka skolan
Att se hur det ser ut i skolan och i klassrummet är så klart jätteviktigt! Och för att inte tala om att träffa lärarna och kompisarna också! Skolan brukar bjuda in dem som ska börja förskoleklass till en eller flera träffar.
Men det är inte så dumt att även gå till skolgården och leka på egen hand till exempel på helgen. Vi har turen att bo granne med skolan så Lillebror är verkligen invand att leka där, och har förstås bekantat sig även inomhus när vi hämtat Storasyster.
5 Öva på svårigheter
Har barnet svårt för vissa saker, kanske någon eller några av punkterna på checklistan, kan det vara bra att öva lite lagom innan terminen drar igång till hösten. Det är förstås lättare att prova sig fram i hemmets trygga vrå än i den nya stora skolan.
För vår del handlar det mest om att hjälpa Lillebror att komma in i gruppen och förhoppningsvis hitta en kompis han klickar med. Sådant som är lite svårt att öva på… Men vi planerar i varje fall för ordentligt med inskolningsdagar för att kunna vara med och stötta.
Här har jag även tidigare skrivit om hur man får till en glad terminstart!
Har du också ett barn som ska börja förskoleklass? Vilka förberedelser känns viktiga för er? Kommentera gärna här nedanför!
Senaste kommentarer