Baka med barnen – 8 tips för att slippa kaos

Tänk Bullerbyn. Tänk glada barn med rosiga kinder som myser i köket. Tänk härlig gemenskap. Så kan jag fortfarande se framför mig hur det ska vara att baka med barnen. Krasch! Ja, det var bara min idyllbild som sprack.

(Men någonstans kommer ju den bilden ifrån … och jag är rätt säker på att det förutom Astrid Lindgren-filmerna är min egen barndom. Gjorde mina föräldrar något annorlunda? Var de bättre på att hantera stress? Var jag och mina syskon lugnare barn? Eller har min hjärna helt enkelt snyggat till minnesbilderna?)

Baka med barnen

Nej, att baka med barnen kräver planering och nerver av stål för att inte sluta i kaos här hos oss. Och framför allt insikten att det är samvaron och inte resultatet som är det viktiga. Det har jag äntligen insett efter alltför många misstag. Här är mina bästa tips för en lyckad stund tillsammans:

1 Ha framförhållning: Behöver man baka för något särskilt tillfälle, som ett kalas eller som nu till julen, är det en bra idé att göra det i god tid. Inget orsakar så mycket onödiga konflikter som stress. Visst är det gott med alldeles nybakat, men mycket går faktiskt bra att frysa in och tina när det är dags.

2 Planera: Bestäm bakdag i förväg och se till att ha allt hemma. Att först gå till affären för att det saknas smör eller ägg kan vara tröttande. Tänk också på att planera övrig mat, det är inte kul att överrumplas av att det plötsligt är middagstid. Och alla är vrååålhungriga.

3 Välj rätt tidpunkt: Tänk på att det ofta ingår många olika delmoment när man bakar och att det också tar längre tid när barnen är med. Läs receptet och fundera på när det är bäst att börja. Till exempel kan det vara smart att sätta bulldegen före lunch, låta den jäsa och sedan baka ut den efter maten.

Att baka med barnen går lättare om var och en får tydliga uppgifter redan från början. I helgen när vi bakade pepparkakor hade Storasyster ansvar för att halvera receptet. Perfekt tillfälle att öva vardagsmatte!

Att baka med barnen går lättare om var och en får tydliga uppgifter redan från början. I helgen när vi bakade pepparkakor hade Storasyster ansvar för att halvera receptet. Perfekt tillfälle att öva vardagsmatte!

4 Fördela arbetet: När man ska baka med barnen vill förstås alla göra lika mycket. Det ska vara rättvist. Därför är det bra att göra klart från början att de till exempel ska få turas om att hälla i en ingrediens var. Eller låta dem göra en mindre sats i varsin bunke.

5 Ge uppdrag: Små barn är ofta nöjda med att få hjälpa till att ösa socker och knäcka ägg, medan lite större barn gärna vill ha mer eget ansvar. Kanske kan de prova att baka helt själva eller få ett viktigt uppdrag som att läsa receptet.

6 Ha tålamod: Räkna med att allt tar längre tid och att resultatet kanske inte blir som tänkt. Är det viktigt att få till ett lyckat resultat är det bättre att baka ensam istället.

7 Strunta i stöket: Att baka med barnen är roligt. Men också stökigt. Försök strunta i att det flyger mjöl lite varstans, det går lätt att städa upp senare.

8 Sluta på topp: Kom ihåg att sluta medan alla fortfarande är nöjda. Vissa saker måste man ju förstås göra färdigt, men barnen behöver inte vara med hela tiden. Och passa aldrig på att baka bara en liten kaksort till medan ugnen ändå är på, bättre att ta ett projekt i taget.

Mer än halva pepparkaksdegen har vi fortfarande kvar i kylskåpet. Om det går kan det vara skönt att dela upp bakningen i lagom etapper.

Mer än halva pepparkaksdegen har vi fortfarande kvar i kylskåpet. Om det går kan det vara skönt att dela upp bakningen i lagom etapper.

Brukar du baka med barnen? Hur gör du för att undvika konflikter?

Du gillar kanske också...

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.