Barnen vill inte borsta tänderna – 15 idéer att prova

Storasyster vill inte borsta tänderna. Det har aldrig varit hennes grej. Hon gillar inte att sitta still. Inte att vara tyst. Och inte att någon annan vet vad som är bäst för henne. Som upplagt för trubbel alltså. Dessutom har vi vuxna tyvärr blivit stressade och irriterade när hon inte velat gapa. Vi har tjatat och gnatat. Trots att hon nu är sju år är det samma visa varje dag.

Och det här är ju ett jättevanligt problem. Kanske särskilt bland mindre barn som ännu inte fått in vanan. Den som googlar ”vill inte borsta tänderna” får massor av träffar där smått desperata föräldrar ber om råd i olika forum. Och så finns det förstås träffar med tips på lösningar. Bland annat en artikel från Vi föräldrar som poängterar att det finns lika många lösningar som det finns barn och föräldrar. Det gäller helt enkelt att prova sig fram.

Att släppa in tandborsten är inte det lättaste. Storasyster vill bestämma själv.

Att släppa in tandborsten är inte det lättaste. Storasyster vill bestämma själv.

Våra bästa tips

Genom åren har vi hunnit beta av en hel del sätt att närma oss tandborstningen. Inget av dem är som ett trollspö som tar bort alla bekymmer för evigt, utan vi försöker varje dag att hitta det som fungerar just nu. Barnens tandhälsa är värd att lägga lite extra krut på. Självklart är det viktigt att visa förståelse för att barnen inte vill, vi vuxna vill inte borsta tänderna så gärna heller alla gånger. Här kommer 15 saker att prova för att lirka sig till ett samarbete:

 1. Titta i spegel. Att sig själv gapa kan vara kul. Lättast är det med en liten spegel så att barnet kan sitta i knät och självt hålla.
 2. Räkna ner. Just nu kommer tandborstraketen flygande när Lillebror ska borsta tänderna och med nedräkningen från tio pågår hinner han bestämma sig för att öppna munnen.
 3. Leka. Att möta barnet där det är underlättar förstås. Ett tag när Storasyster var mindre brukade vi leka att hon satt i tandborstmaskinen som flög ut över världen. Och så pekade vi på hav, pyramider och städer.
 4. Jaga tandtroll. En annan variant av lek som vi gjort mycket är att titta efter små, små tandtroll i munnen och sedan borsta bort dem.
 5. Titta på tv. Distraktion brukar fungera fint med Lillebror. Lite halvbra med Storasyster.
 6. Förhandla. Först gör vi det här tråkiga, sedan gör vi det där roliga. Passa på när barnet vill byta aktivitet.
 7. Vänta in. Ibland räcker det att sätta sig ner i närheten med tandborsten i handen och vänta lite. Då finns det utrymme för barnet att komma över sin motvilja.
 8. Sjunga. För oss kan sång och musik ofta hjälpa i olika situationer. Det gör oss mer avslappade. Just nu provar vi till exempel att bara sjunga aaaaa i samma ton.
 9. Visa. Gapa stort själv så kanske barnet härmar. Det blir som en låtsasspegel.
 10. Lämna över. Låt barnet borsta själv en stund och ta sedan över. Ju större barnet blir desto mer ansvar vill det ha själv. Storasyster brukar få borsta själv på morgonen, medan vi hjälper hennes på kvällen.
 11. Byta tandkräm. Med Lillebror har det inte varit några större problem med tandborstningen, fram till nyligen. Men så bytte vi tillbaka till vår gamla vanlig tandkräm och plötsligt var det inte lika jobbigt längre.
 12. Byta tandborste. Kanske är inte tandborsten skön i munnen. Prova en annan sort.
 13. Förklara. Berätta varför det är viktigt att borsta tänderna. Att det kan bli hål som gör ont att laga.
 14. Kolla klockan. Storasyster gillar att hålla koll sekundvisaren som ska gå två varv. Då får hon något att fokusera på och dessutom är det lite spännande.
 15. Ta tid. En annan variant är att skaffa ett timglas eller en timer som ger en deadline för när borstningen ska vara klar. Det kan göra det lättare att komma igång.
Stort gap! Då gäller det att vara snabb innan ögonblicket är förbi...

Stort gap! Då gäller det att vara snabb innan ögonblicket är förbi…

Hur fungerar tandborstningen i din familj? Hur gör ni när barnen inte vill?

Du gillar kanske också...

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.