Dags för badutflykt – så undviker vi kaos

Sommaren är här och med den härliga dagar på stranden. Men det är inte alltid som en badutflykt blir så där mysig som man hoppas. Stranden är en ovan miljö där mycket kan gå fel. Sand som hamnar i ögonen, fikakorgen som lockar, fullt med folk överallt. Dessutom alla förväntningar och viljor som ska jämkas ihop. 

Under en period slutade så gott som varje badutflykt vi gjorde med arga eller ledsna barn plus utmattade föräldrar. Men med åren har vi hittat ett upplägg som passar oss. Och det har blivit en rutin som hela familjen är van vid. Naturligtvis uppstår ändå fnurror på tråden, men de brukar gå att hantera. Så här ser vårt upplägg ut:

Gladare badutflykt  

Planera. När vi är sommarlediga brukar vi planera lite för nästa dag redan kvällen före. Dels för att det skapar en struktur att hålla sig till, dels för att kunna komma iväg direkt på förmiddagen. Till badplatsen brukar vi nästan alltid åka så fort vi är färdiga med morgonrutinerna. Vi trivs bättre när det inte är så mycket folk. 

På förmiddagen är det ofta lugnt vid vår badplats även riktigt varma sommardagar. Det passar oss!

Förbereda. Förstås underlättar det att ha koll på alla badgrejerna, gärna dagen före. Ett sätt för oss att att komma iväg smidigt är också att ha en rutin för att smörja solkrämen. Något barnen alltid protesterar mot. Men gör vi det framför Sommarlov på TV går det an. 

Förenkla. Vi har bara några kilometer till badstranden och förut promenerade och/eller cyklade vi alltid dit. Så klart känns det på flera sätt sämre att ta bilen, men hellre det än att vi alla blir totalt psykiskt urlakade. Det måste vara enkelt att komma hem för att vi ska orka.  

Begränsa. Vi stannar som mest två, tre timmar på stranden. Ungefär så länge klarar vi att hålla humöret och orken uppe. Och eftersom vi oftast sticker iväg på förmiddagen blir det lagom att åka hem för att äta lunch och vila lite.  

Fylla på. Något som är väldigt viktigt för oss är att ha med frukt och någon kaka att höja blodsockret med när det är dags att åka hem. Barnen brukar få något att mumsa på medan de torkar sig och sätter på kläderna. Det är också en liten motivation att komma upp ur vattnet.  

I slutet av sommarlovet brukar vi alltid åka en vecka till Skåne med mina föräldrar. Även där följer vi badrutinen rätt väl trots att vi är tre vuxna på två barn. Men det brukar förstås bli fler timmar på stranden. Så här mysigt hade vi det sommaren 2016

Hur gör ni när din familj ska på badutflykt? Vilka punkter ovan skulle ni behöva jobba med? Eller har du något annat tips som fungerar bra för er?

Du gillar kanske också...

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.