Fyra bra skäl att skaffa hörselkåpor till familjen

Vem vill inte bara sätta händerna för öronen ibland i en livlig småbarnsfamilj? Stoj, skratt, skrik och gråt. Allt låter då och då lika högt och jobbigt. Särskilt de där dagarna då livet är extra stressigt och humöret inte är på topp. Det blir svårt att koncentrera sig – och att hålla sig lugn och glad. Och då kan ett par hörselkåpor hjälpa.

För vissa är många ljud till och med så jobbiga att det kallas för ljudöverkänslighet. Enligt Hörsellinjen som drivs av Hörselskadades Riksförbund innebär det att vanliga vardagsljud kan upplevas som väldigt obehagliga. Ljudöverkänslighet har både fysiologiska och psykologiska orsaker, som bland annat bullerskador, hörselnedsättning, sjukdomar, stress och depression.

Skydda inte hörseln i onödan

Enligt Hörsellinjen ska man inte använda hörselskydd i onödan, eftersom det faktiskt kan förvärra ljudkänsligheten, men för oss är det i vissa lägen perfekt att plocka fram ett par hörselkåpor för en kortare stund. För att bevara lugnet i familjen. Här är vår fyra-i-topp-lista över bra skäl att skaffa hörselkåpor:

horselkapor4

Fjärde plats: För att kunna koncentrera sig på leken medan mamma dammsuger.

horselkapor3

Tredje plats: För att kunna koppla av fullkomligt en stund efter jobbet och pendlingen hem. Och sedan orka ta nya tag.

horselkapor2

Andra plats: För att stå ut med skrik- och krångelfesten vid tandborstningen.

horselkapor1

Första plats: För att skapa ro för alla att äta sin frukost när den ena vill lyssna på barnradion och den andra absolut inte vill. 

 

Tycker du att det är jobbigt med höga ljud och stökiga miljöer? Använder ni också hörselkåpor hemma? I vilka situationer?

Du gillar kanske också...

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.