Slipp semesterchocken – fyra sätt att förbereda för resan

Om en knapp vecka far vi iväg till Kanarieöarna för sol och bad så här precis mitt i vintern. Härligt! Men visa av tidigare erfarenheter har vi redan börjat förbereda för resan. Alltså inte bara genom att skriva packlistor eller lägga fram klädhögar. Utan också genom mental förberedelse för barnen. Att åka bort är alltid en omställning, men förhoppningsvis behöver det inte bli en chock.

Ett sätt att förbereda för resan är att läsa om andra som reser. Och till exempel står i kö på flygplatsen.

Ett sätt att förbereda för resan är att läsa om andra som reser. Och till exempel står i kö på flygplatsen.

För när man tänker efter finns det så mycket som kan ”gå fel” på en semesterresa. Barnen har ju (beroende på hur gamla de är och varit med om tidigare) ingen bild av vad det är som ska hända och vad som förväntas av dem. De vet inte hur det ser ut, vad som finns att äta eller vad man kan hitta på att göra. De vet kanske inte hur de ska lösa den tråkiga väntan som uppstår i olika situationer. Särskilt barn som inte är så förtjusta i förändring och nya saker behöver gott om tid att förbereda för resan. Så här har vi gjort:

Förbereda för resan

Titta. Först glömde vi det allra viktigaste! Att förbereda barnen på rätt sak – allt det roliga. Storasyster kommer ihåg tidigare resor, men det gör inte Lillebror. Men nu har vi tittat på bilder i fotoalbumet och filmer på internet. Sol, hav, pooler och palmer…

Prata. Att berätta mycket om resan är så klart bra. Hur ska vi bo, vad finns det att göra, hur tar vi oss dit? Räta ut så många frågetecken som möjligt helt enkelt. Vi försöker ta upp både sådant som är jättekul och sådant som inte är det. Som till exempel solkrämen. Båda barnen hatar att smörja solkräm. Så därför pratar vi lite varje dag om att det måste vi absolut göra under semestern.

På mitt jobb tyckte en kollega att det verkade onödigt att ”skrämma” upp barnen i förväg. Varför inte ta det som det kommer? Men att överraska dem med att hiva fram solkrämstuben första morgonen är inte schysst. Och blir inte trevligt för någon.  

Läsa. Böckernas värld är ju en guldgruva att ösa ur. Det mesta går att hitta en bok om. Nu har vi till exempel läst den lilla pixiboken Bo åker på semester. Den förklarar utmärkt hur det går till på en flygplats, med alla olika konstiga köer. Och på slutet syns härliga badbilder.  

Rita. Vissa moment under resan kan behöva extra förberedelse. Att vara på plats kräver förmodligen mindre än att vara på resande fot exempelvis. Därför har vi ritat upp ett schema för resdagen. Där syns vad som ska hända och vilken ordning. Innan vi åker ska vi också fixa ett lite ”lösare” schema för dagsrutinerna.

Resdagen innehåller många moment som blir mycket tydligare för barnen om de får se dem i bild.

Resdagen innehåller många moment som blir mycket tydligare för barnen om de får se dem i bild.

Hur gör du för att förbereda för resan? Eller andra ovanliga händelser? Dela gärna med dig av dina tips i kommentarsfältet nedanför!

Du gillar kanske också...

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.