Tre vardagsknep för att ge barnen breddade könsroller

När det gäller könsroller finns det förstås hur mycket som helst att säga. Men det tänker jag inte göra för det finns så många andra som gör det mycket bättre. Till exempel är jag nyfiken på boken Ge ditt barn 100 möjligheter istället för två som jag faktiskt inte läst trots att den kom 2009.

I en artikel i Dagens Nyheter sa författarna då att de med sin bok ”vill ge barnen större tillgång till livet” och precis så känner jag också. Att erbjuda barnen många möjligheter att uttrycka sig som personer tror jag bara kan gynna dem. Men det är förstås inte helt lätt. Mycket sitter tyvärr i ryggmärgen, som att bara ge flickor beröm för deras fina kläder. Det gäller att bli medveten om fällorna.

Vad händer i leken och i medvetandet när Spiderman får på sig finklänningen och Masha far fram med grävmaskinen?

Vad händer i leken och i medvetandet när Spiderman får på sig finklänningen och Masha far fram med grävmaskinen?

Så här tänker jag

Men vad har det här med glada familjer att göra kanske man kan undra. Inte så mycket rent konkret, att tänka på könsroller hjälper inte till att lösa familjens vardagskonflikter. Men på längre sikt ger det förhoppningsvis lyckligare människor. Jag har till exempel en dotter som gillar alla färger, som klättrar högt och springer snabbt. Och jag har en son som älskar både bilar och glitter. Här listar jag tre enkla saker (du säkert hört förut) som jag försöker tänka på i vardagen för att bredda barnens könsroller.

1 Klädval. Jag gillar bäst färgglada kläder på mina barn. Det tycker jag är gladare och dessutom syns inte smutsen så bra heller. Jag brukar köpa från både flick- och pojkavdelningen till båda barnen, men tyvärr känns det lite lättare att handla coola grejer till Storasyster än söta grejer till Lillebror. Det måste jag erkänna.

I somras var barnen med och valde lite nya kläder själva. Det blev band annat varsin jordgubbsklänning och varsina coola badbyxor.

I somras var barnen med och valde lite nya kläder själva. Det blev bland annat varsin sockersöt jordgubbsklänning och varsina coola badbyxor. 

2 Lekar. Ibland kan vissa lekar bli ganska ensidiga. Hos oss är exempelvis Lillebror väldigt fascinerad av superhjältar just nu. Det är mycket pow, smash och kabom. Men sätter jag på Spiderman en klänning eller låtsas att han gråter hänger Lillebror genast med i den leken. Så enkelt kan det vara att visa på fler möjligheter.

På Linnéa Johanssons blogg finns hennes fantastiska målarbilder med starka prinsessor och mjuka superhjältar att ladda ner. Förra året spred de sig som en löpeld i sociala medier.

De här fantastiska målarbilderna med starka prinsessor och mjuka superhjältar spred sig som en löpeld i sociala medier förra året. De finns att ladda ner på illustratören Linnéa Johanssons blogg.  

3 Språk. Mycket makt att förändra sitter förstås i språket. Det kanske kan kännas fånigt att bry sig om, men varför blir till exempel alla leksaksfigurer gubbar? Jag försöker nu för tiden att helt enkelt säga figurer. Ibland byter jag också han mot hon när jag läser saga. Och jag säger till båda mina barn att de är såväl söta och roliga som starka och modiga.

Hur tänker du kring att bredda barnens könsroller? Vilka är dina bästa tips?

Du gillar kanske också...

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.