Göra en egen kalender – guide steg för steg

Pang! Där gick vi in i vardagen igen efter lata sommardagar. Och nu är det mycket att hålla koll på för både stora och små. Därför startar jag terminen med att göra en egen kalender. Jag har tidigare skrivit om hur jag hjälper barnen att få koll på dagar och veckor som går, och det här förstås ytterligare ett sätt. Faktiskt det bästa jag provat hittills!

Förut har jag oftast gjort kalendrar för perioder med många ovanliga händelser. Som december och sommaren. Men eftersom barnen gillar dem och mår bra av att få överblick fortsätter jag nu. Dessutom hjälper det ju även oss vuxna. Här kommer en guide över hur jag gör.

Steg 1: Jag brukar använda sex vanliga A4-papper för det har vi oftast hemma. Man kan förstås köpa större papper också. Först tejpar jag  papperna på bredden, med små tejpbitar så att det ska gå att skriva ordentligt. Med sex papper blir det en kalender för nio veckor.  

Steg 2: Sedan mäter jag upp 7×7 cm stora rutor. Det får plats tre på kortsidan och fyra på långsidan. Efter det klipper jag bort den överflödiga spalten längst till höger eftersom det är sju dagar på en vecka.  

Steg 3: Varje veckodag får sedan en egen spalt med texten i en egen färg. Jag använder TEACH-färgerna, det vill säga dem som används i bildstöd från exempelvis landstinget. Måndag är grön, tisdag är blå, onsdag är vit (okej grå i min version), torsdag är brun, fredag är gul, lördag är rosa och söndag är röd. Att starten inte bli i början på en månad spelar ingen roll tycker jag. 

Steg 4: Sedan är det bara att skriva in viktiga datum och händelser. Jag brukar också rita enkla bilder för att även Lillebror, som inte kan läsa, ska kunna hänga med. Till exempel ett paket när det är födelsedag eller en bil om vi ska åka långt. Jag skriver också in sådant som att Storasyster ska klippa håret eller att kompisar kommer på besök. Sånt som inte är vanlig vardag. 

Steg 5: Vi har vår hemmagjorda kalender på en skåpdörr i köket. Där syns den bra. För var dag som går flyttar vi den orangea pilen (gjord av papper som jag laminerat) och kryssar över de dagar som redan passerat.

Förmodligen finns det liknande varianter att köpa eller så skulle jag säkert kunna effektivisera min egen kalender genom att göra en mall i datorn och bara skriva ut. Men jag tycker det är skönt att pyssla med något kreativt som vi samtidigt har stor nytta av!

Blir du också sugen på att göra en egen kalender? Eller har du en annan lösning som fungerar bra i din familj? Berätta gärna här nedanför!

Du gillar kanske också...

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.