Lära barnen pengars värde – vi ordnar en glasskassa
Detta är förstås ett av de största lyxproblemen av dem alla, men för många av oss i Sveriges välbärgade medelklass är det inte helt lätt att lära barnen pengars värde. Både jag och min man upplever att vi själva växte upp med en större naturlig medvetenhet kring pengar. Förmodligen för att det fanns mindre av den varan i våra ursprungsfamiljer.
Men också för att många sedan den ekonomiska krisen på 1990-talet bara fått det bättre och bättre. Konsumtionen har ökat och blivit ett stort nöje, vilket förstås också påverkar de yngsta i samhället. Det faktum att man knappt använder kontanter längre gör det också krångligare för barnen att förstå. Här finns en bra text från KIT med tips om hur man kan börja prata med barn om pengar redan i låg ålder.
Öva med glasskassa
Att våra barn inte ska få förståelse för att hur mycket ansträngning som ligger bakom möjligheten att köpa det man behöver är något vi faktiskt oroar oss för. (Men förstås är jag tacksam att kunna tänka så istället för omvänt.) Med inspiration från Instagramkontot @planbokssmart har jag därför infört en glasskassa nu till sommaren. Barnen ska alltså själva få jobba ihop pengar till en del glassar.
Ett fiffigt sätt att lära barnen pengars värde, som @planbokssmart tipsat om, är nämligen att ta hjälp av tomburkar. Varje burk symboliserar ju en krona, men kräver också en del ansträngning att hitta. Hur länge måste man leta för att det ska räcka till en glass? Vi gjorde ett första försök härom dagen när vi tog en promenad ner på byn.
Först var mest Lillebror engagerad, men när Storasyster märkte att det började bli en summa som skulle kunna räcka till glass fick hon också fart. Hon klängde nere vid ån och hon rotade under bänkar… ”Åh, vad många glassar vi kommer att kunna köpa i sommar” sa de glatt till varandra.
När vi kom till frysdisken med vårt returkvitto på 16 kronor blev det dock lite svårt att välja. Pengarna räckte precis till två stycken Piggelin, men det var barnen inte så sugna på. Skulle de spara pengarna tills de samlat ihop mer en annan gång eller köpa en dyrare glass att dela på? Lillebror tyckte det första, medan Storasyster tyckte det andra. Bra övning i att komma överens och förhandla tyckte mamman.
Förstås blev det som Storasyster ville och barnen köpte en glass för 14 kronor. Som de sedan delade på helt systerligt och broderligt utan att bli osams alls.
Fler sätt att öva
Men naturligtvis var inte det här barnens första möte med pengar. Storasyster har nyligen kunnat köpa en stor gosedjurstiger som hon sparat till i över ett år. Då tog vi hjälp av appen Veckopengen som nu bytt namn till Gimi. Där kan barnet spara sin veckopeng digitalt men även utföra små uppgifter som kan ge extra betalt. Man ser också tydligt sitt sparmål och vägen som leder dit.
Ett annat steg mot att lära barnen pengars värde redan som småttisar är förstås klassikern att leka affär. Med lite låtsaspengar blir det verkligare, och om den vuxne ibland påpekar att priset är dyrt eller billigt får barnet reflektera lite. Och även här finns det förstås appar att testa. Vi gillar till exempel Toca Store.
Vi pratar också kring pengar – vad de ska räcka till och hur man ”får” dem. Att man betalar för att bo eller åka bil är till exempel sådant som barnen är konfunderade över. Ibland förklarar vi också hur många timmar eller dagar man måste jobba för att kunna köpa en viss sak.
Och som vanligt tycker jag förstås att det är perfekt att ta till böcker för att få perspektiv. Alla har inte lika mycket pengar och samma möjligheter, vilket barnen också behöver veta. Bilderböckerna Veckan före barnbidraget och Hemma hela sommaren, båda av Elin Johansson och Ellen Ekman, visar fint hur det är att växa upp i en familj med tajt ekonomi.
Hur tänker du kring att lära barnen pengars värde? Har du några bra tips? Berätta gärna här nedanför!
Senaste kommentarer