10 roliga och lekfulla sätt att stimulera barns språkintresse

När jag en lördagsmorgon som vanligt väcks av 4-åringen runt tjugo i sex tänker jag oftast ”Men varför kan du inte sova liiite längre när det är helg?”. Men vad händer om samma 4-årings första ord när han slår upp ögonen är ”Nej, nu blev jag lite osäker, börjar isbjörn med Y eller I?”. Jo, förutom att jag fnissar lite åt att han låter så lillgammal blir jag plötsligt väldigt glad istället för trött. Tänk vilken lycka att han fått ett sådant språkintresse! 

Det är lätt att haka upp sig på misstagen man gör som förälder, men något jag är stolt över är att ha fört över läsglädjen till mina barn.

Det är inte så att jag drillar barnen med läsning och räkning, däremot stimulerar jag gärna det jag märker att de gillar. Precis som jag har sparkat boll med dem för att de tycker att det är kul har jag också uppmuntrat deras språkintresse sedan de var små. Eller så är det kanske omvänt. Eftersom jag själv älskar att läsa och skriva har det säkert smittat av sig. 

Stimulera språkintresse

Hur som helst kan ju det mesta göras till en lek. Och tycker man som vuxen kanske inte att rollekar eller gräva i sandlådan är det roligaste som finns kan man hitta mycket skoj i olika språklekar istället. Det allra viktigaste sättet att få igång barnens språkintresse är förstås att läsa i stora mängder (här finns ett gäng andra inlägg jag skrivit om läsning), men här kommer också 10 andra roliga sätt:

1. Pysselböcker. Det finns massor av roliga pysselböcker där man tränar att skriva eller kanske letar efter första bokstaven i kortare ord. Vi gillar särskilt böckerna i serien Jag lär mig

2. Digitala spel. Olika pedagogiska ABC-spel finns det mängder av till surfplattan, till exempel korsord är smidigt att lösa på plattan istället för på papper. Barnet behöver inte kunna så mycket för att prova sig fram. 

3. Kylskåpsmagneter. Sedan drygt fyra år tillbaka har vi hela kylskåpet fullt av färgglada bokstäver och siffror. Där kan man stanna till och skriva några ord när andan faller på. 

Lillebror är inte lika intresserad av bokstäver som Storasyster var i samma ålder, men det kommer i hans egen takt.

4. Leka skola. Det blir roligast om man är noggrann med att göra i ordning en ryggsäck med en frukt, skolbänkar och papper med uppgifter. Exempelvis kan barnen få hitta på meningar där alla ord börjar med en viss bokstav.  

5. Rabbla alfabetet. Ofta när barnen gungar passar vi även på att öva alfabetet genom att jag säger ”A som i …” och barnen fyller på med ett ord som börjar på A. Ibland kör vi till exempel bara djur eller personer för att göra det lite svårare.

6. Läsa ordbok. Även andra språk är ju viktiga – och roliga – att lära sig. Vi har skaffat den fint illustrerade Engelska bildordboken där det är enkelt att öva ord och kortare fraser. 

7. Leta motsatser. Vi har en mängd olika pratlekar som vi till exempel brukar leka för att få lugn och ro vid middagen. En av dem är att en person säger ena ordet i ett motsatspar och de andra ska komma på motsatsen. Ett alternativ är också att leta synonymer. En säger ett ord och de andra kommer på andra ord som betyder samma sak. 

8. Hänga gubbe. Enkel och klassisk lek som går att göra på tåg, flyg eller hemma vid köksbordet. Barnen måste förstås vara lite större och kunna läsa en aning. 

Alternativ stavning ökar svårighetsnivån när man kör hänga gubbe med barn.

9. Barnprogram. Det finns förstås en lång rad bra barnprogram där man övar bokstäver. Klassikern Fem myror är fler än fyra elefanter så klart, men även nyare Bokstavslandet är två favoriter. 

10. Spela spel. Förstås finns det också en hel radda familjespel som stimulerar barns språkintresse. Vi har testat ord-yatzy till exempel och tycker att det är kul.

Hur tänker du kring att skapa språkintresse hos barnen? Är det viktigt för dig?

Du gillar kanske också...

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.