Tre appar för psykisk hälsa – men funkar de?

Under ett par veckor i april sov jag så fasligt dåligt. För att vara mig förstås, det finns ju de som alltid sover mycket sämre. Och även de som klarar sig galant med väldigt lite sömn. Men de här veckorna var jag trött, orkeslös och framför allt grinig. Dessutom fick vi i samma veva veta att Storasysters lärare skulle vara sjukskriven en månad, vilket gjorde mig extra stressad. 

Med appen Headspace har jag börjat meditera nästan varje dag. En skön stund som faktisk verkar smitta av sig på resten av tiden.

Jag skrev lite kort om sömnproblemen här på bloggen och alldeles strax damp det ner ett bra tips från min syster i telefonen. Hon berättade om en app med meditationsövningar som hon testat. Det lät intressant tyckte jag och passade sedan även på att leta efter fler appar som kan hjälpa en att må bättre. 

Appar för psykisk hälsa

Smaken är ju som baken, men här är tre appar för psykisk hälsa som jag testat och gillar. Det finns så klart många, många fler att välja mellan. Viktigt att tänka på är förstås att appar inte är ett substitut för professionell hjälp!

Shim: Den här appen är som en kompis man för samtal med regelbundet. Samtalen går ut på att sätta igång reflektioner kring vad man har att vara tacksam för. Vad man har för bra egenskaper, fina relationer och härliga upplevelser i bagaget. Shim berättar också om intressanta resultat i olika studier om till exempel stress. 

Headspace: En app med guidad meditation och mindfulness som hjälper en att hantera allt från stress och ångest till sömnproblem. Även för den som är nybörjare är det lätt att lära sig grunderna. 

Clue: Med den här appen håller man reda på sin menstruationscykel, vilket egentligen kanske inte har med psykisk hälsa att göra. Men jag skaffade den för att bättre veta när de där dagarna av PMS och extra irritation ska dyka upp. Dessutom kan man fylla i hur man sover och mår varje dag vilket gör det lättare att se mönster över tid.   

Shim, Headspace och Clue är tre appar jag gillar. Har du exempel på fler bra appar för psykisk hälsa?

Växande marknad

Men hur vet man om apparna för psykisk hälsa verkligen fungerar? Ja, det vet man nog inte. Enligt en artikel i SvD Näringsliv från oktober 2017 är apparna mot psykisk ohälsa en snabbt växande marknad. Mer än 600 miljoner dollar har investerats i teknikbolag inom mentalt välbefinnande sedan 2013. 

Men detta är inte helt oproblematiskt. I artikeln i SvD säger Per Carlbring, professor i klinisk psykologi vid Stockholms universitet, att man kan se samma hype kring appar för psykisk hälsa som kring självhjälpslitteratur på 1970-talet. Då satte man kommersiella intressen klart före de vetenskapliga och etiska. Han menar också att apparna lägger över för stort ansvar på individen att själv bli frisk istället för att samhället hjälper till. 

Och det låter ju som sund skepsis tycker jag! För min del funkar de här tre apparna jättebra i syfte att skapa små luckor av egentid och fokus på mig själv. Vilket leder till mindre stress, bättre sömn och gladare humör. Men det hade jag å andra sidan lika gärna kunnat skapa utan en app. Och hade jag haft allvarligare problem skulle jag hellre vilja ha hjälp av en riktig medmänniska! 

Vad tänker du om appar för psykisk hälsa? Bra eller dåligt? Har du också provat någon? 

Länk bakom betalvägg till artikeln Ångest och stress ger klirr i kassan åt apputvecklare i SvD Näringsliv.

Du gillar kanske också...

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.