Utbrott i affären – 5 steg för att undvika dem

Idag känns det så självklart. Så självklart att jag skakar på huvudet och undrar vad vi höll på med. Ändå tog det verkligen alltför lång tid att inse. Hur man undviker utbrott i affären alltså. I flera år envisades vi med att göra på samma sätt gång efter gång. Och nästan alltid var det lika jobbigt. 

Inte för att vi egentligen någonsin varit med om ett fullskaligt utbrott i affären. Med barn som ligger på golvet och skriker. Men vi har sannerligen nosat på dem. Vi har varit tvungna att tjata, morra mellan tänderna och bära därifrån. Och förstås jagat efter kvicksilver snabba småttingar mellan hyllorna. 

Slipp utbrott i affären

Fortfarande är det ingen enkel match att handla med barnen, men nu vet vi i varje fall bättre hur vi ska undvika de största fallgroparna. Så här tänker vi för att få till en lugn stund i affären:

1. Ta inte med barnen: Det allra bästa sättet att slippa utbrott i affären är förstås att inte ta med barnen dit. Kanske inte alltid helt enkelt att fixa, men verkligen värt ansträngningen. Kanske kan ena föräldern åka ensam? (Om det finns två vuxna i familjen förstås.) Vi har valt att handla mat över nätet som levereras direkt till dörren. Det är inte så mycket dyrare, men sparar både tid och minskar stress. 

Att få matkassarna direkt till dörren och bara behöva plocka in i skåpen sparar otroligt mycket energi för hela familjen.

2. Handla vid rätt tid: Om barnen nu måste med vid vissa tillfällen gäller det att pricka in rätt tid. Då det är lugnt i butiken, och ingen är trött och hungrig. Alltså inte vardagar kl 17. För det är väldigt mycket lättare att manövrera mätta och pigga barn – och utan en massa publik runtomkring. Lägre stressnivåer hos både barn och vuxna. 

3. Förbered barnen: Skriv en lista tillsammans så att barnen vet vad som ska handlas. Prata om vad man får göra i en affär, och vad man inte får göra. Prata om vad som ska köpas, och vad som inte ska köpas. Hos oss är vi alltid tydliga med att vi inte ska köpa något gosedjur eftersom Storasyster har förmågan att alltid hitta tygvännen med de allra mest bedjande ögonen.  

”Men mamma, hur kaaan du bara säga nej till den hääär?” frågar Storasyster som alltid vill ha en ny kompis med från affären.

4. Säg ja till en del: Jag har inga problem med att säga nej till en massa saker, men jag vill göra det på rätt sätt. Många barn har ju svårt att byta fokus när de väl fått en idé i huvudet, vilket lätt kan leda till krångliga situationer. Men genom att säga ja till några småsaker går det att undvika en hel del nej. Storasyster brukar till exempel få köpa sin favoritsalami över disk, och Lillebror väljer ofta någon god kräm.  

5. Planera en avslutning: Det är också utmärkt att ha en plan för hur handlingen ska avslutas. Kanske med en glass som man äter utanför? Hos oss blir det oftast så att barnen får plocka ihop lite lösgodis som sparas till lördagen. Och förstås får de smaka en bit direkt efter kassan.

Att få plocka ihop en påse godis i slutet av handlingen kan vara ett bra sätt att komma från butiken utan att köpa något annat.

Hur gör du? Använder ni i din familj några andra sätt att undvika utbrott i affären? Berätta gärna!

Du gillar kanske också...

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.