Svårt att välja – vi gör en plus- och minuslista

Att träna eller inte träna – det är frågan. Och det är förstås svårt att välja… Förra våren började Storasyster träna fotboll. Vilket hon älskade. Förra hösten började hon träna fäktning. Vilket hon också älskade. Men tyvärr ligger det i sakens natur att träningstider ändrar sig och inte längre passar in i vardagspusslet. 

Så fotbollen tog vi en paus ifrån i våras, här har jag beskrivit hur vi resonerade då. Men nu verkar det som om Storasyster kommer att ta en paus från fäktningen också. Den här gången var jag beredd att stå ut med besväret med de nya tiderna, men inte hon.

Förhoppningsvis vill Storasyster fortsätta med fäktningen längre fram. För hon tycker verkligen att det är kul!

Svårt att välja

Innan Storasyster helt bestämde sig ville jag dock att hon skulle tänka efter ordentligt. Dessutom hade det dykt upp en chans att vara med på fotbollslagets extraträningar som vi också behövde ta ställning till. Det var ganska svårt att välja, men sedan sa hon snabbt nej till både och, trots att hon både ville och inte ville…

Vi pressar henne förstås inte till något. Men det kändes som hon behövde stöd att väga för- och nackdelarna mot varandra. Det är ju tråkigt om nej-rösten i huvudet alltid får bestämma när något känns lite för krångligt. Det där känner jag så väl igen hos mig själv, och vill gärna hjälpa barnen att jobba med. 

Plus och minus   

Alltså satte jag igång att resonera. Vilket hon förstås upplevde som att jag tjatade. Men precis innan det blev för mycket för henne fick jag en snilleblixt! Naturligtvis skulle vi göra en plus- och minuslista. Och det var hon genast med på. Släppte det hon höll på med och började skriva. 

Först spaltade vi upp alla positiva saker med fotbollen respektive fäktningen och sedan alla negativa. Sedan fick hon skatta jobbigheten med det negativa på en skala mellan 1 och 10. Det visade sig att det allra värsta var att fotbollsträningen skulle vara tillsammans med lite äldre barn, och att fäktningen skulle vara i en annan gymnastiksal än vanligt. Och dessutom på tider då hon är trött.

När det är svårt att välja kan det vara skönt att strukturera tankarna med en plus- och minuslista. I vårt fall hjälpte det också mig att förstå vad som tar emot med träningen, och att Storasyster egentligen gör ett mycket klokt val. Hon hushållar med sin energi.  

Och trots att de positiva punkterna egentligen var fler än de negativa tyckte hon att det jobbiga vägde tyngre. Alltså ville hon inte fortsätta. Slutresultatet blev det samma, men beslutet mer genomtänkt. Och mamman mer tillfreds. Dessutom fick barnet tillgång till ett verktyg att ta till när det blir svårt att välja igen i framtiden. 

Hur gör du när dina barn har svårt att välja? Hur mycket pushar du kring aktiviteter du vet barnet egentligen gillar? Berätta gärna här nedanför!

Du gillar kanske också...

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.