Viktigt att tänka på för en glad terminstart

Nu är det snart dags för terminstart. Sommarens lediga dagar har gått och vi ska ta nya tag. Och för både små och stora kan det vara en jobbig omställning som påverkar humöret. Från lugnet och tryggheten med dem man tycker allra mest om till långa och ofta stökigare dagar mitt bland en massa nya (eller halvnya) ansikten.

För oss vuxna yttrar det sig kanske som en olustkänsla och söndagsångest, medan barnen tar till de sätt de har för att uttrycka sig. Gnäll? Oro? Svordomar? Spring? Skrik? Närhetsbehov? Krångel? Svårt att sova? You name it! Och det är förstås helt olika från barn till barn. För många blir det kanske inte mer än pirr i magen.

Men hur kan man få till en så smidig och glad terminstart som möjligt? Med inspiration av ett inlägg från bloggen Prestationsprinsen har jag satt ihop en lista med några saker som jag försöker tänka på. 

Förberedelse och lugn

Förbereda mentalt: Påminn i tid om att det närmar sig. Vad som är lagom beror på barnet, men stressa inte genom att prata om terminstarten för tidigt heller! Här hos oss har vi flera gånger under ledigheten pratat igenom planeringen för semesterveckorna eftersom barnen frågat. På så sätt har de nog fått en uppfattning av att vi ”betat av” semestern. När barnen ska lägga sig brukar jag också alltid påminna barnen om vilken veckodag det är imorgon och om det är en förskoledag/skoldag eller en ledig dag.

Vrida rätt dygnet: Under sommaren är det så klart lätt hänt att dygnsrytmen förskjuts. Vi har försökt att hålla fast vid våra vanliga tider, men ju äldre barnen blir desto svårare gissar jag. Men trots allt hade vi hamnat någon halvtimme eller timme fel så redan veckan före terminstarten ställer jag väckarklockan på 6.30 så att det ska bli lättare att komma i säng. Första morgonen blir kanske gnällig och stökig, men hellre det på en ledig dag än första vardagen efter semestern.   

Var är Lillebrors nya hylla? Att byta avdelning och därmed också hall är lite konstigt och pirrigt.

Var är Lillebrors nya hylla? Att exempelvis byta avdelning och därmed också hall kan vara lite konstigt och pirrigt.

Skapa en bild: Prata igenom vardagens rutiner några dagar i för väg. Hur ser morgonen ut hemma hos oss? Vad händer när vi kommer till förskolan/fritids/skolan? Vad är nytt och vad är som vanligt? Hjälp barnen att skapa en föreställning om hur dagen ser ut och prata särskilt om sådant du vet att just ditt barn tycker är svårt. Använd papper och penna om det blir tydligare.

Förbereda praktiskt: Det här är förstås en självklarhet i teorin, men i praktiken står man ändå där ibland och rafsar ihop extrakläder mitt i morgonruschen… Så se verkligen till att göra allt sådant redan några dagar i förväg. Leta rätt på gummistövlarna och plocka fram ryggsäckarna. Låt gärna barnen hjälpa till eller göra det själva så blir det mer tydligt att något är på gång. Och förbered även dina egna grejer i tid och ägna den sista lediga dagen åt familjemys istället. 

Kammningen av Storasysters långa hår orkar vi inte ha konflikter om varje morgon så det klippte vi. Men det tråkiga sparade vi inte till sista dagen av ledigheten.

Kamningen av Storasysters långa hår orkar vi inte ha konflikter om varje morgon så det brukar vi klippa inför terminen. Men den tråkiga klippningen sparar vi inte till sista dagen av ledigheten. 

Ta det lugnt: Boka inte in en massa ovana (om än roliga) aktiviteter dagarna före en terminstart. Se till att bara vara hemma. Om ni varit iväg, kom hem i god tid. Sista dagen drar vi ner ännu lite extra på alla måsten. 

För att spara lite tid på vardagsmorgonen förbereder jag frukostgröten kvällen innan.

För att spara lite tid på vardagsmorgonen förbereder jag frukostgröten kvällen innan.

Tydlig morgonrutin: En bra morgon ger förstås större chans för en bra lämning och en bra dag. Och en dålig morgon … ja, logiken är självklar. Jag har provat det mesta för att få till en bra morgon och här finns mer att läsa om våra olika rutiner. En morgonrutin förebygger stress och är tydlig för barnen, men ger även utrymme för extra gos om det behövs.

"Mamma, jag vill kramas jättelänge. Och pussas jättemycket . Jag saknar dig" sa Lillebror andra lämningen efter semestern. Tur att jag har flextid!

”Mamma, jag vill kramas jättelänge. Och pussas jättemycket. Jag saknar dig.” De första lämningarna efter semestern kanske måste få ta lite längre tid. Tur att jag har flextid!

Finnas till hands: Ta gott om tid till de första dagarnas lämningar. Gå upp lite tidigare eller utnyttja flextiden om du har sådan. Kramas mycket och länge. Följ även ditt större barn om det känns skönt. Kolla nya klassrummet tillsammans och säg hej till fröken. Och mjukstarta gärna om det går, kanske med lite kortare dagar? krOch vad du än gör – se till att inte stressa för då är det svårt att hålla sig lugn! Kolla gärna detta tidigare blogginlägg om hur man behåller lugnet

Hur ser er terminstart ut? Hur förbereder ni er?

Du gillar kanske också...

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.