Viktigt identifiera stressfaktorer – vad går att förändra?

Min man har lätt för att ta på sig för mycket. Lätt för att stressa upp sig. Lätt för att köra slut på energin. Och det påverkar förstås hela familjen. Därför har jag länge tänkt att jag skulle peppa honom att identifiera sina värsta stressfaktorer.

Jag läste nämligen två intressanta blogginlägg hos Supermamsen för ett tag sedan. Om hur hon hjälpt sina barn att dels göra en kartläggning av deras stresskällor, dels en energiinventering över vilka moment under en dag som skapar mest stress.  

Att få ihop arbetsliv och familjeliv är förstås en av alla stressfaktorer som föräldrar utsätts för. Det kan bli en salig blandning, som nyckelpigeparaply till jobboutfiten.

Men jag kom aldrig så långt. Plötsligt en dag härom veckan kom nämligen ett mejl från maken med en lång lista på hans stressfaktorer – eller som han själv skrev ”en sammanställning av orsaker som gör livssituationen så ohyggligt svår för mig”. Han hade alltså själv tänkt samma tanke. 

Makens stressfaktorer

Listan som min man gjort fokuserar på vilka risker för hälsan hans olika stressfaktorer medför. Vissa av dem går förstås inte att påverka, medan vissa går att jobba med. Och arbetsskadad som han är att alltid underbygga fakta har han även hittat källor till allt. 

  • Att själv ha ADHD: Nedsatt stresstolerans. Humörsvängningar. Förstärkta sinnesintryck. Risk för ångest. Risk för missbruk. Källa: Praktisk medicin
  • Att vara förälder till barn med ADHD: Ökad risk för stress. Fler sjukdagar. Ökad risk för depression. Utmattningssyndrom. Källa: Sverige Television
  • Pendling: Risk för högt blodtryck. 40 procent större risk för skilsmässa. Ökad risk för fetma. Sämre socialt liv. Ökad risk för utbrändhet. Källa: Sveriges Radio, Du & Jobbet, Göteborgsposten
  • Öppet kontorslandskap: Fler sjukdagar. Högre stressnivåer. Högre blodtryck. Fler konflikter. Källa: Svenska Dagbladet, Du & Jobbet

Att pendla till jobbet är vardag för många. Skulle det alltid vara så lugnt som på denna bild vore det väl ingen match, men oftast är vagnarna överfulla.

Ansvar för andra

Utöver dessa stressfaktorer har min man de senaste två åren även haft ett extra ansvar som orsakat både oro och stress. Han har hjälpt en romsk familj i vår lilla stad att ordna en husvagn att bo i, arbete åt mannen i familjen samt skolgång åt dottern. Detta har han gjort av egen fri vilja, och för att han är en godhjärtat person, men icke desto mindre har det tagit mycket kraft och skapat mycket oro. 

Vilka stressfaktorer har du i ditt liv? Vad skulle du kunna göra åt dem? 

Du gillar kanske också...

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.