Julens topp och flopp: tomtemagi och tråkiga paket

Varje vecka har sina ups and downs i en småbarnsfamilj. Och inte minst med storhelger som rubbar rutinerna. Kanske inte alltid blod, svett och tårar (och vi har förstås en otrolig tur som lever i ett land med fred och frihet), men i stunden kan det vara nog så jobbigt ändå. Därför tror jag att det kan vara bra att se tillbaka på både de bra och de mindre bra stunderna för få perspektiv på tillvaron. Här är julens bästa och värsta i vår familj.

Julens topp

Efter några stressiga och fullmatade decemberveckor (som jag skrivit om här) blev det så äntligen lediga dagar och en fröjdefull jul! Och vi har haft det härligt – träffat många släktingar, ätit massa gott och även haft lugna vilodagar. Här kommer tre särskilt utmärkande jultoppar:

En tomtenisse var hos oss och busade – och räddade julmagin när inte tomtefar själv hade tid att komma förbi just oss i år. Tänk vilken nytta man kan ha av teknikens under!

1. Nissebesök: Några dagar innan vi skulle fira mini-julafton med bara lilla familjen gick det upp för mig att Lillebror verkligen räknade med att få träffa tomten. Vi hade inte planerat för det i år, men heller inte gjort tydligt att tomten ibland kommer under natten. Lillebrors minne av förra årets tomtebesök var hans bild av hur julen ska vara…

Jag såg framför mig Lillebrors besvikelse och en eländig jul. Men tänk vilken tur att jag sett en liten nisse tassa runt på Instagram hela december. En nisse som går att filma hemma hos sig själv med hjälp av appen Santa Spy Cam! Jag skrev ett kort brev från tomten som förklarade att han inte skulle hinna träffa oss i år. Och låtsades att det dykt upp en mystisk film i min telefon under natten – på en tomtenisse som varit hos oss och kontrollerat klapparna. Snacka om att barnaögonen blev stora som tefat och tindrade som tusen stjärnor.

2. Julbingo: Själva julafton tillbringade vi hos släkten, och direkt när barnen vaknade märktes hur pirret i kroppen måste få ett vettigt utlopp. Med inspiration från Mrs Hyper slängde jag raskt ihop ett julbingo som också blev som ett schema över dagen. Och det fångade genast barnens intresse på ett sätt som var häftigt att se.

Julbingo med julaftonens olika aktiviteter var ett superbra sätt att kanalisera barnens pirr och överskottsenergi. De kryssade och var glada!

3. Släktkalas: På annandagen var det dags för stort julfika hos mina föräldrar med en massa släktingar som barnen inte känner ordentligt. Och de var märkbart oroliga. Men även detta blev lyckat genom lite förberedelse. För det första fick de leka ut en bra stund på förmiddagen för att göra av med en massa energi. För det andra fick Storasyster ett viktigt uppdrag – att fixa en tipspromenad till alla barngäster. För det tredje ordnade vi en hörna åt Lillebror med surfplatta och hörlurar ifall han skulle bli trött.

Julens flopp

Men hur mycket man än ligger steget före går det förstås inte att täcka upp för alla eventualiteter. Särskilt inte under jul- och nyår då mycket ovant händer. Här kommer några händelser som blev lite mindre lyckade:

1. Tråkiga paket: Under familjens mini-julafton ville vi i år ta det lite lugnt med öppnandet av julklapparna. Inte bara riva upp papper i varsitt hörn av rummet utan att se varandras gåvor och reaktioner. Så vi spred ut det och öppna ett par klappar åt gången vid tre tillfällen under dagen. Men efter lunchen fick Lillebror ett paket med nya byxor och blev så förbaskad att han aaaldrig skulle prova dem ens. Som tur är förstod vi att det inte var innehållet i sig som var problemet – utan överraskningen. I ett paket ska det finnas något roligt! Så till kvällen förvarnade jag inför varje klapp. ”Det är är lite tråkigt.” ”Det här är roligt!” Och då blev upplevelse så mycket bättre.

”Bara det inte är en bok till…” sa Lillebror medan han öppnade. Men det visade sig vara en om Megakillen (som han känner igen och gillar) och då vände humöret.

2. Tågresa: Dan före dopparedan skulle jag och barnen åka tåg till släkten. Maken skulle hämta sin bror och komma efter med bilen dagen därpå. Vi har åkt en del tåg och varit med om både det ena och andra, så det här är egentligen en solskenshistoria i tågsammanhang. Men försening från start är alltid irriterande. Och när vagnarna dessutom kommer huller om buller så att de platser man betalat för inte går att hitta…ja då infinner sig inte julfriden. Men skönt att barnen inte är pyttesmå längre i varje fall, nu för tiden löser sig ju det mesta.

3. Komma hem: Efter en vecka borta var det skönt att komma hem igen. Men omställningen lite jobbig. Storasyster ville som vanligt stanna hos mormor och morfar. Och jag var som vanligt så uppe i varv efter att ha kört 20 mil att jag måste börja plocka och dona direkt jag kom innanför dörren. Vilket som vanligt fick maken att surna till eftersom han varit hemma i ett par dagar och faktiskt städat redan. Det känns som att det finns ett mönster här, så nästa gång är det nog dags att försöka bryta det…

Vad är julens topp och flopp i din familj? Berätta gärna här nedanför!

Du gillar kanske också...

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.