Veckans topp och flopp: pianoflow och platt pumpa

Varje vecka har sina ups and downs i en småbarnsfamilj. Kanske inte alltid blod, svett och tårar (och vi har förstås en otrolig tur som lever i ett land med fred och frihet), men i stunden kan det vara nog så jobbigt ändå. Därför tror jag att det kan vara bra att se tillbaka på både de bra och de mindre bra stunderna för få perspektiv på tillvaron. Här är veckans bästa och värsta i vår familj:

Veckans topp

Tyvärr har det varit en rätt miserabel vecka med mycket stök och bök – och upprörda känslor mest hela tiden. Att hitta någon liten ljusglimt har varit svårt, men känns just därför ännu viktigare. Att försöka se det som faktiskt fungerar kan ändå ge ett glimrande stänk av hopp.

Igår ville Storasyster att hon och jag skulle spela piano tillsammans, och vi började öva på Bjällerklang. Ganska fort blev hon frustrerad och pang så var hon tvärilsken. Medan hon istället fortsatte på egen hand funderade jag på vad som gått fel. Jag hörde henne tålmodigt sitta och klinka fram Nu tändas tusen juleljus helt på egen hand. Men att följa mina instruktioner var för jobbigt.

Storasyster vill gärna lära sig att spela piano, men på sitt sätt. Mina goda råd stör bara hennes flow.

Storasyster vill gärna lära sig att spela piano, men på sitt sätt. Mina goda råd stör bara hennes flow.

Så slog det mig att det förstås är våra olikheter i temperament och sätt att lära som sätter käppar i hjulet för oss. Jag är liksom mer av en byggkloss, medan hon är en studsboll. Jag har lärt mig att (hjälpligt) spela piano genom att traggla efter noter år ut och år in. För henne fungerar det mycket bättre att lyssna till sin inre melodi och leta sig fram till rätt toner.

Och glädjen i hennes ögon då jag delade med mig av mina insikter är obetalbar.  Hon kände sig förstådd. Hon kände sig sedd.

Veckans flopp

Som sagt har det varit en slitig vecka med mycket irritation hos både barn och vuxna. Och minnena från så här års för två år sedan, då vi bara blev allt argare och argare, har gjort sig påminda. Trots att vi kommit en lång väg sedan dess är det alltför lätt att falla tillbaka i känslorna av vanmakt och uppgivenhet.

Och veckans känsloläge sammanfattas bäst med bilden av vår hopsjunkna halloweenpumpa. Platt som en pannkaka låg den där på trappan när vi kom hem i måndags. Och ibland behövs inte mer än så för att hela världen ska rämna…

topp-och-flopp6

Pumpan från halloween klarade inte snö och minusgrader, vilket gjorde barnen väldigt, väldigt besvikna. Den var ju så fin och skulle stå där för alltid!

Vad är veckans topp och flopp i din familj? Vad har gjort dig extra glad? Kommentera gärna här nedan!    

Du gillar kanske också...

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.