Veckans topp och flopp: lunchprat och kalasbaksmälla

Varje vecka har sina ups and downs i en småbarnsfamilj. Kanske inte alltid blod, svett och tårar (och vi har förstås en otrolig tur som lever i ett land med fred och frihet), men i stunden kan det vara nog så jobbigt ändå. Därför tror jag att det kan vara bra att se tillbaka på både de bra och de mindre bra stunderna för få perspektiv på tillvaron. Här är veckans bästa och värsta i vår familj:

Veckans topp

Söndag runt lunchbordet. En känslostorm kring huruvida batteriet i Lillebrors radiostyrda monstertruck tar slut jättefort eller ganska fort har precis passerat. Och då hamnar vi i detta roliga samtal:

Pappa: Nu pratar vi om något intressant istället!

Storasyster: Pappa, du tycker om att prata om ditt jobb. Det är tråkigt.

Pappa: Men, det gör jag väl inte så mycket med er?

Storasyster: Jo jättelänge, och så tycker du om att prata om världen.

Jag: Vad pratar jag om då?

Storasyster: Ja, du pratar väl också om ditt jobb… Eller, mamma du pratar om det som jag och Lillebror vill att du ska prata om. Och pappa pratar om det han vill prata om. Men jag vill också prata om världen, det är roligt.

Pappa: Men jag pratar gärna om annat också, djur och sånt som ni gillar…

Lillebror (som plockar upp ett samtal från tidigare luncher): Vad blir det om man korsar en bläckfisk och en huggorm? En bläckorm? 

Veckans flopp

Igår var Storasyster på sitt första badkalas. Hon hade längtat hela veckan. Och det var precis så roligt som hon tänkt sig! Men dryga timmen i bassängen med massa fysisk aktivitet, många intryck och fullt med kompisar tar på krafterna. Och det märks förstås efteråt.

Så idag har vi tagit oss igenom en lång rad konflikter. Mest är det i och för sig Lillebror som triggat igång dem men Storasyster har inte haft något tålamod alls. Först blev det knas när Lillebror vägrade lämna från sig två damer när barnen spelade Finns i sjön. Sedan blev det dubbelknas när de satte igång ett kuddkrig. Och sedan när Lillebror sa fel sak vid fel tillfälle när de spelade tv-spel. Och förstås när Lillebror sabbade hennes lek med smådjuren. Allt inom loppet av någon timme.

Lugnet efter stormen. Lillebror somnade på soffan en stund och Storasyster gick på sin träning. Sedan blev allt bättre igen.

Alltså blev enda lösningen att dela upp dem på två håll. Vilket de inte alls gillade. För de är ju ändå bästa vänner och vill vara tillsammans. Här finns ett tidigare inlägg om barnens fyra olika skrikfaser och att en uppdelning av familjen ibland är det enda som hjälper.

Och inte nog med det ramlade stackars Lillebror med cykeln och fick en fläskläpp. Plus att omställningen till sommartid förstås ställer till det lite med rutinerna. Pust! Nu håller vi tummarna för en lugnare vecka.

Vad är veckans topp och flopp i din familj? Hur tänker du kring syskonbråk? Något som hör till eller något som man ska försöka undvika? 

Du gillar kanske också...

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.