Veckans topp och flopp: frukostflex och fotbollskval

Varje vecka har sina ups and downs i en småbarnsfamilj. Kanske inte alltid blod, svett och tårar (och vi har förstås en otrolig tur som lever i ett land med fred och frihet), men i stunden kan det vara nog så jobbigt ändå. Därför tror jag att det kan vara bra att se tillbaka på både de bra och de mindre bra stunderna för få perspektiv på tillvaron. Här är veckans bästa och värsta i vår familj.

Veckans topp

Förra veckan började inget vidare. Måndag morgon var det kaos. Tisdag morgon var det ännu mer kaos. Storasyster och pappa i frontalkrock. Trots att vi alla kämpade. Men så kom jag på en sak. Jag skrev ju precis om några av mina favoriter bland Mrs Hypers 100 ADHD-tips, och ett av de andra tipsen som jag inte skrev om handlade om frukostflexibilitet. 

Detta är ett område jag själv verkligen inte är bra på! Jag äter mer än gärna samma frukost dag ut och dag in. Gröt och smörgås. Kanske med lite olika sorters pålägg. Men Storasyster gillar variation – och överraskningar. Så direkt när hon vaknade på onsdagsmorgonen lovade jag henne en ovanlig frukost om hon snabbt blev klar. Swisch sa det och så satt hon nere vid köksbordet och åt uppvärmd pizza från helgen. 

Att servera något annorlunda till frukost fick fart på morgonrutinen. Förhoppningsvis fortsätter det fungera också.

Veckans flopp

I flera veckor har Storasyster väntat på att fotbollsträningen ska dra igång. Längtat. Och så kom ett mejl om att det äntligen är dags. Men. Dagen för träningen är denna säsong bytt från onsdag till måndag. Måndag = lång dag. Måndag = trött dag. Måndag = konfliktfylld dag. Alltså ingen bra idé med fotbollsträning. Inte för Storasyster, och absolut inte för Lillebror som måste hänga med. Och inte för mig som måste rådda hela projektet. 

Men samtidigt vill hon ju så gärna och det skär i hjärtat att behöva ta ifrån henne något kul. Ska vi alltså vända ut och in och slå knut på oss själva? Nej. Visserligen en flopp att ta beslutet om en fotbollspaus, men ändå en topp att inse vår begränsningar. Och kompensationen jag bestämde mig för – att åka till badhuset var annan torsdag – den gjorde succé. 

Barnen älskar att åka till badhuset. Kanske låter det i mångas öron som mycket jobbigare än att åka på fotbollsträning. Men vi har en fungerande rutin och framför allt kan vi göra det på en tid som passar oss.

Vad är veckans topp och flopp i din familj? Berätta gärna! Hur tänker du till exempel kring barnens aktiviteter, hur mycket är lagom i din familj? 

Du gillar kanske också...

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.