Veckans topp och flopp: sommarkänsla och ledsen bror

Varje vecka har sina ups and downs i en småbarnsfamilj. Kanske inte alltid blod, svett och tårar (och vi har förstås en otrolig tur som lever i ett land med fred och frihet), men i stunden kan det vara nog så jobbigt ändå. Därför tror jag att det kan vara bra att se tillbaka på både de bra och de mindre bra stunderna för få perspektiv på tillvaron. Här är förra veckans bästa och värsta i vår familj.

Veckans topp

Även om vi kickade igång semestern med lite osämja som vanligt så har första lediga veckan ändå mest varit toppen. Inga stora planer utan vi har tagit en dag i taget och fått till flera mysiga småutflykter istället. 

Promenad bort till elljusspåret i skogen ett par kilometer bort. Och det var faktiskt fullt av blåbär, jag trodde att det skulle bli ett dåligt blåbärsår på grund av den kalla våren. Medan pappan och barnen lekte, passade jag på att lunkjogga en runda. Två flugor i en smäll!

Lillebror älskar minigolf sedan vi spelade det på Gran Canaria i vintras. Som tur är finns det en bana vid badplatsen i våra lilla stad, som han nu fått prova för första gången. Och bara han får rusa snabbt mellan hålen och skyffla fram bollen som om han spelade bandy så går det toppen!  

Härom kvällen testade vi också ett tips från några av bloggens läsare! Nämligen strandutflykt med medhavd middag. Vi brukar annars alltid välja förmiddagar för att slippa trängas, men även på kvällen är det ju mycket lugnare. Vi åt pastasallad och barnen röjde av sig innan läggdags. 

Sedan har barnen också lekt en hel massa. Storasysters bästa kompis har varit bortrest så hon har haft mycket tid för Lillebror. Här har hon ritat pillerillhjältarna som heter Prill och Proll. De har i flera dagar jagat skurkarna Kotttjejen, Robotpojken och Sportprillan. 

Veckans flopp

Förra veckan hann vi även avverka ett besök hos sjuksköterskan på BUP för att väga och mäta Storasyster. Den ADHD-medicin hon äter påverkar hennes aptit. Till det sämre. Så nu hade hon vuxit på längden, men inte gått upp ett enda kilo på ett halvår. 

Redan tidigare har det ingått i vår kvällsrutin att hon får kvällsmacka och frukt en stund efter middagen. Men nu har vi ansträngt oss för att få i henne ännu mer, och framför allt lite fetare mat. Vi har dessutom valt att inte ge henne eftermiddagsdosen av medicinen vissa dagar, för att hon ska känna sig hungrigare. 

Lyxig kvällstallrik för att få i Storasyster mer mat. Eftersom hon rör sig så mycket och medicin tar ner aptiten behöver hon lite extra.

Men att inte ta medicinen påverkar förstås annat också. Det blir mycket mera spring, mycket högre ljudnivå och mycket mer konflikter. Och stackars Lillebror kommer i kläm. Härom kvällen satt han storgråtande ute på gångbanan framför huset efter att Storasyster helt fräckt sagt att hon aldrig mer skulle komma tillbaka och sedan stuckit iväg på sparkcykeln. ”Hahaha, trooor du på allt man säger eller?” var hennes reaktion på hans gråt. Och ja, han tror på det mesta man säger. Om det inte helt uppenbart är på skämt.   

Vad är veckans topp och flopp i din familj? Berätta gärna här nedanför!

Du gillar kanske också...

4 svar

 1. Elin skriver:

  Hej! Först vill jag säga att vilken härlig blogg du har älskar den! Och sen undrar jag lite över er stora dotter hur det funkar med hjälp och sånt i skolan/förskolan gällande Adhd! För läser till barnskötare och fick en chock när vi fick berättat för oss att visa barn faktiskt inte ens får nån hjälp även fast dem har en diagnos! Hur hjälper er skola/förskola till? Kram

  • En glad familj skriver:

   Hej! Stort tack för din fina kommentar, kul att du gillar bloggen! I förskolan hade min dotter en resurs sista halvåret, då hon var väldigt vild där. Det var innan hon fick sin diagnos. Även under året i förskoleklass hade hon en resurs, men det behövdes allt mindre och under ettan hade hon det inte alls. Men hon äter medicin och jag hämtar henne tidigt flera dagar i veckan. Det är ju också svårt att veta hur det blir när kraven i skolan ökar, men hon älskar att lära sig saker! Så länge skolan är stimulerande kommer hon nog att trivas bra!

 2. Kakansmamma skriver:

  Hej, jag är nyfiken på vilken sorts medicin din dotter tar och hur den påverkar henne (och resten av familjen) samt hur länge hon tagit den?

  • En glad familj skriver:

   Hej och tack för din fråga! Min dotter tar Medikinet, samma som hennes pappa också tar. Det är nu två år sedan hon började med det. Medikinet fungerar väldigt bra för dem! Dottern blir lugnare fysiskt, mer fokuserad, jämnare i humöret och lättare att samarbeta med. Vilket också ger mer lugn och färre konflikter för hela familjen.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.