Veckans topp och flopp: knäcka koder och tjat om kläder

Varje vecka har sina ups and downs i en småbarnsfamilj. Kanske inte alltid blod, svett och tårar (och vi har förstås en otrolig tur som lever i ett land med fred och frihet), men i stunden kan det vara nog så jobbigt ändå. Därför tror jag att det kan vara bra att se tillbaka på både de bra och de mindre bra stunderna för få perspektiv på tillvaron. Här är förra veckans bästa och värsta i vår familj.

Veckans topp

Jag skrev det på Instagram härom dagen, men nu skriver jag det igen. Det bästa med att jobba deltid är förstås inte att hinna med tvätt, städ och matlagning bättre. Även om det också är skönt! Det absolut bästa är att ha tid att strosa hem från förskolan genom vår lilla skogsdunge. Prata om ditt och datt. Och sedan hinna veva hopprep tills gräsmattan blir alldeles nött under fötterna och femåringen plötsligt knäcker koden. 

Dagarna utan stress hem är som balsam för själen! Och höstsolen lyser ju också så vackert varmt vissa dagar!

En extrabild bara för att naturen är så himla vacker just nu. Vi lekte Puh-pinnar nere vid ån.

På tal om att knäcka koder har jag och Lillebror också provat på lite mer programmering. Vi gjorde ju ett försök när vi skapade en robot för ett tag sedan, men nu hade vi en pedagogisk bok till hjälp. I födelsedagspresent från mormor och morfar fick Lillebror boken Bygg ditt eget dataspel: programmera från Scratch av Måns Jonasson. 

Programmet Scratch finns gratis på scratch.mit.edu och är rätt enkelt att förstå sig på, även utan förkunskaper. Lillebror behöver en del stöd eftersom han inte kan läsa, men själva principen för programmeringen greppade han snabbt. Boken visar tydligt steg för steg hur man kan skapa ett spel med en katt som jagar en mus. Riktigt kul! Inte minst att själv få lära sig något helt nytt tillsammans med sitt barn!    

Klurigt men kul! Att väcka intresset för programmering hos barnen känns viktigt för framtiden.

Veckans flopp

Höstväder = höstkläder! Behöver jag säga mer? Mina barn är i varje fall kategoriskt emot alla former av irriterande ytterplagg. ”Det är vaaarmt, mamma!” säger dottern även när temperaturen börjar krypa ner mot nollan. Så tyvärr blir det en hel del tjatande om kläder just nu…

Vad är veckans topp och flopp i din familj? Berätta gärna här nedanför!

Du gillar kanske också...

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.