Veckans topp och flopp: vinterlycka och vintervånda

Varje vecka har sina ups and downs i en barnfamilj. Kanske inte alltid blod, svett och tårar (och vi har förstås en otrolig tur som lever i ett land med fred och frihet), men i stunden kan det vara nog så jobbigt ändå. Därför tror jag att det kan vara bra att se tillbaka på både de bra och de mindre bra stunderna för få perspektiv på tillvaron. Här är de senaste veckornas bästa och värsta i vår familj.

Veckans topp

De senaste veckorna har det äntligen varit ordentlig vinter. Med en massa snö! Härligt med allt det vita som lyser upp. Jag blev till och med så inspirerad att jag köpte längskidor och gav mig ut i spåret för första gången på närmare tjugo år.

Mysigt att det faktiskt blev en skidsäsong! Kort men naggande god.

Och det bästa av allt är att Storasyster nu mer är så stor att vi kan vara ute och motionera tillsammans på lika villkor. Vilken värld av möjligheter som öppnar sig… Eller ja, lika och lika. Hon forsar fram fem kilometer i elljusspåret samtidigt som hon konstant rabblar meningar på engelska. Utan att flåsa det minsta. Medan jag pustar på bakom.

Veckans flopp

Sen så blir man ju också lite trött på vinterväder ända in i mitten av mars. Inte minst på grund av makens konstaterande ”så här mycket snö har inte varit i mars på mannaminne” vareviga morgon. Något tjatigt och inte har han några belägg för det heller…

Men något som är mer tröttande är tanken på att allt ska smälta bort också. I veckan var det några riktigt slaskiga dagar och barnens overaller blev dyngsura. En morgon bad jag Storasyster att åtminstone inte krypa hela dagen för att hålla sig torr i skolan. Hon svarade att hon hänger overallen i torkrummet och jag kontrade med att den inte hinner torka ordentligt.

Pedagogiskt upplägg av ytterkläderna i hallen för att vardagsmorgonen ska flyta smidigt. Men usch vad trötta vi börjar vara på vinterkläder nu!

När jag kom och hämtade på eftermiddagen hängde hennes genomvåta overall i kapprummet med en stor pöl nedanför. ”Men varför har du inte hängt den i torkrummet?” suckade jag och hon svarade som den naturligaste sak i världen att ”du sa ju att det inte var någon mening att hänga den i torkrummet!”. Ridå!

Värsta floppen!

Nu kommer vi till det absolut värsta med denna segdragna vinter. Att sjukorna hinner komma och gå i flera varv. Och då är vi ändå rätt förskonade. Men Lillebror har de senaste veckorna gått med ett diffust illamående som bara dykt upp ibland och inte blivit något mer än så. Förrän igår kväll… Då han verkar hängig och plötsligt somnar på soffan vid femtiden.

När han sedan ger ifrån sig den välbekanta snart-kommer-kräks-hostan i sömnen. Då kan man tycka att föräldrarna som ändå varit med om ungefär nio säsonger magsjuka vid det här laget borde rycka åt sig någon av alla nydiskade bunkar som står på tork på köksbänken!

Men inte då! Mamman kilar in i vardagsrummet och försöker fånga kräkningen i sina kupade händer. Pappan står handfallen lagom länge för att nästa kräkning ska landa i soffan. Och storasystern rusar panikslagen upp och gömmer sig under täcket. Så, ja nu får det gärna bli vår. Även om vi sällan haft ett så renskurat hem en lördagskväll…

Och förresten. Ett tips vid magsjuka är att bädda om ett rejält badlakan högst upp i barnets säng, över kudden. På så sätt skyddas madrass och kudde lite mer om olyckan är framme på natten. Och saneringen går mycket lättare.

Vad är veckans topp och flopp i din familj? Berätta gärna här nedanför!

Du gillar kanske också...

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.