Stormiga känslor – en känslometer gör nytta!

I mitt förra inlägg skrev jag om sexåringens utveckling och stormiga känslor. Och om hur Lillebror närmar sig med stora kliv. Imorse blev det återigen väldigt tydligt, och vi hade följande samtal efter att jag bett honom att stänga av surf-plattan:

Lillebror: Grrrrr, du är dummast i hela världen! Jag är arg på dig!

Jag: Ja, jag hör det. Du är arg för att du inte fick spela mer.

Lillebror: Du är ju helt värdelös!

Jag: Vet du vad, så ska man inte säga. Jag vet att flickan Ester i den där boken säger så, men det är inte trevligt. Om man säger så till någon blir den personen ledsen.

Boken ”Alla små döda djur” av Ulf Stark är en favorit hos Lillebror just nu. Och där har han snappat upp ett och annat…

Lillebror: Grrrrr, varför!? Tänk om man är värdelös!

Jag: Nej, ingen människa är värdelös. Alla är viktiga och unika på sitt eget sätt.

Lillebror: Men jag är ändå arg på dig! Varför tycker du om mig när jag är arg?

Jag: För att du är min älskling. Jag tycker alltid om dig, även när du är arg. Men jag tycker inte om allt du gör alla gånger.

Känslometer som hjälp

För att underlätta för Lillebror försöker vi prata om känslor en hel del. Ett tips som vi fått från habiliteringen är att använda bilder och/eller känslometrar. Storasyster nappade på idéen och tillverkade raskt egna. Då blev det lite extra kul.

Känslometrar kan vara en bra hjälp för att sätta ord på och fundera kring känslor.

Varje familjemedlem fick en egen pil att placera ut på känslometrarnas skalor. Något jag lagt märke till är att Lillebror alltid markerar högsta möjliga utslag av en känsla, medan vi andra är mer nyanserade. Vi kan vara en 3:a eller 7:a medan han alltid är en 10:a! Det har väl med ålder att göra förstås, men det kan säkert vara nyttigt att se hur vi andra markerar.

En annan bra sak är att vi med hjälp av känslometrarna också kan reda ut Lillebrors stormiga känslor lättare. När man är arg är man ju inte alltid bara arg. Man kan också vara ledsen samtidigt. Eller trött eller stressad. Jaaa, vi skulle kanske behöva ännu fler mätare…

Hur möter du stormiga känslor? Kan en känslometer vara till nytta?

Du gillar kanske också...

4 svar

 1. Tror absolut en känslometer kan vara ett hjälpmedel. Vi brukar köra grön, gul, röd färg. Vad har du för färg idag liksom. Gul kan bli orange om man känner sig mittemellan o så pratar vi om det.
  Vi har tre barn med olika diagnoser och svårigheter och personlighet. Nåt gemensamt är att alla har jäkligt kort stubin…. jag o maken har precis tvärtom! Mycket känslor med andra ord.
  Tack för en superbra blogg.

  • En glad familj skriver:

   Tack själv för att du kommenterar 😊 Och tack för tipset med färgerna. Är ju lite smidigare om man inte har sina känslometrar med sig överallt 😄

 2. Karin skriver:

  Ett jättefint inlägg! Måste bara kommentera de jättefina känslometrarna som visar känslorna så bra. Älskar att hon använt ordet rosenrasande!

  • En glad familj skriver:

   Tack! Jag gillar också ordet rosenrasande 🙂 Men det hade behövts en till arg-skala för när man bara är lite småirriterad känns det fel att markera typ 3 på rosenrasande-skalan!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.