Kluriga frågor – prata med barnen om Gud

Många barn är fulla av filosofiska funderingar om livet, döden och tillvarons förunderlighet. Och sådana frågor är ju sällan helt lätta att ge bra svar på. För att exempelvis prata med barnen om Gud behöver man nog själv fundera lite först om man inte redan har full koll på sin tro.

Själv är jag inte troende men tycker om de kristna värderingar och traditioner vårt samhälle bygger på. Och jag förstår att människor många gånger kan ha stor nytta och glädje av den vägledning och tröst tron kan ge.

barnfötter på gräsmatta

Storasyster beskriver Gud som det jordklot hon sätter sin fötter på. Men hur jag skulle prata med barnen om Gud på ett sätt som passar mig har inte varit helt enkelt.

Vill inte låtsas

Sedan min mormor gick bort för fem år sedan har Storasyster, som då var två år, haft tankar kring vad som händer efter döden. Det blev då aktuellt att berätta att en del tror att själen flyger upp till Gud och Jesus i himlen, andra tror att den återföds som ett djur eller en blomma medan ytterligare andra tror att det bara tar slut när kroppen dör.

Först kändes det svårt och lite obekvämt för mig att prata om Gud, och min man och jag blev till och med rejält osams i frågan. För honom kändes det viktigt med en barnatro eftersom världen är så stor och svårbegriplig. Men jag ville förstås inte låtsas tro på något jag faktiskt inte tror på. Och det hade barnen genast genomskådat.

Spännande samtal

Däremot kunde jag med tiden hitta en medelväg och börja uppskatta att prata med barnen om Gud. Idag svarar jag att för mig är Gud kärleken mellan människorna, viljan att ta hand om varandra och önskan att göra gott. Och att det är något jag tror på även om jag tror att det är människan som skapat berättelsen om Gud för att ha som stöd och rättesnöre.

Och senast för nån vecka sedan höll Storasyster denna lilla monolog. En fin beskrivning av Gud som jag absolut kan köpa.

”Jag har en kompis. Han heter Gud. Han bor i himlen. Nu går ni igenom Gud för han är osynlig. Han håller mig i handen.
Han är äldre än mig, ja han skapade ju världen. Äh, jag står på Gud. Jorden är Gud för mig.”

 

Hur pratar du med barnen om livets stora frågor? Har du också fått ta en funderare kring något ämne? 

Du gillar kanske också...

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.