Tre tips som utvecklar barns tidsuppfattning
Semesterresan, julafton eller besöket hos farmor. Det finns verkligen mycket i livet att vänta på och längta efter. För barn som ännu inte fått ordentligt tidsuppfattning är det förstås svårt att förklara varför det roliga inte kan hända just nu, nu, nu!
Enligt forskaren och arbetsterapeuten Gunnel Janeslätt är tidsuppfattning en viktig grund för barns självständighet. Redan det nyfödda barnet utvecklar känslan för tid med hjälp av vardagsrutinerna, de lär sig till exempel hur lång tid ett blöjbyte tar.
Runt 2–3-årsåldern kommer förmågan att orientera sig i tiden, och barnet funderar på vilken tid på dagen, veckan, månaden och året det är. Den ständiga frågan ”hur mycket är klockan” dyker upp i 4–5-årsåldern, medan förmågan till tidsplanering börjar utvecklas först hos 6-åringen.
Jobbigt att vänta länge
Hemma hos oss är det just nu Lillebror som väntar och väntar. Alla andra i familjen fyller år under maj och juni medan hans födelsedag kommer först i oktober. Han har redan hela kalasplaneringen klart för sig. Hur många dagar är det kvar, frågar han om och om igen.
Så här gör jag för att försöka hjälpa honom med hans tidsuppfattning:
- Visa i almanackan: Ett sätt att göra tiden mer konkret är att använda en vanlig almanacka. På väggen i köket har vi en sådan man skickar efter med egna bilder, där varje månad har ett eget blad. Härom morgonen visade jag Lillebror att vi måste vända blad tre gånger innan han fyller år. Och hur just oktoberbladet ser ut. Nästa steg är förstås att peka på rutorna för varje dag och visa hur mååånga de är…
- Gör en ramsa: Det här knepet kom till av slump när jag skulle berätta hur mycket som ska hända innan det blir höst och gav exempel på några tydliga hållpunkter. Och det verkar ha gått hem för nu har han upprepat dem flera gånger. Ramsan blev så här: sommar, börja på storbarnsavdelningen, gula träd, födelsedag.
- Krysslista: Ett annat enkelt sätt att tydliggöra tidens gång och samtidigt räkna ner är att göra en krysslista. Storasyster har fått många sådana genom åren, men de passar bäst när det är som mest en månad kvar till målet. Så födelsedagen ligger ännu för långt fram i tiden. Hur som helst är det bara att ta ett vanligt papper och göra lika många rutor eller cirklar som det är dagar kvar och sedan låta barnet kryssa en för varje dag som går.
Hur pratar du med barnen om tid? Har du också några egna knep?
Senaste kommentarer