Vad är En glad familj?

Hej och välkommen!

Lina Rönnåsen är journalist och förälder till två barn. Här skriver hon om sitt föräldraskap.

Vad roligt att just du hittat hit till En glad familj. Tanken med den här bloggen är att du som ibland famlar efter fäste i ditt föräldraskap ska kunna hitta handfasta tips. Att vara förälder är nämligen inte alltid så lätt. Det kan vara både superhärligt och alldeles förfärligt. Men det finns förstås ingen quick fix för att vara en glad familj – utan det kräver tankemöda varje dag. Och inga tipslistor i världen hjälper om inte viljan finns. 

Jag som driver bloggen heter Lina Rönnåsen och kombinerar här två stora intressen jag haft genom livet. Skrivande och barn. Idag arbetar jag som journalist och är tillsammans med min man förälder till Storasyster som föddes i maj 2009 och Lillebror som föddes i oktober 2012. Att leva tillsammans med dem är – i så väl dur som moll – alltid ett fantastiskt äventyr.

Men den här bloggen är också ett ständigt pågående resonemang med mig själv. Där jag sorterar mina tankar och sedan kan lägga vissa saker åt sidan. Här delar jag med mig av ungefär lika delar igenkänning och tips som glädjeämnen och sammanbrott.    

En arg familj

Under en tid var vår familj inte alls särskilt glad – utan rätt arg faktiskt. Vi hamnade i ett läge där ilska och frustration födde ännu mer ilska och frustration. Här kan du läsa mer om hur vi blev en arg familj. Med god hjälp på vägen, från exempelvis Barn- och ungdomspsykiatrin, och enträget arbete med oss själva och vårt förhållningssätt tog vi oss ur den situationen. Här kan du läsa om hur vi blev en mycket gladare familj igen. Men något jag lärt mig är att familjeglädje inte kan tas för given, utan kräver en hel del arbete. En annan lärdom är att samtal med andra verkligen är till stor nytta.

Den här bloggen heter visserligen En glad familj, men det betyder inte att jag tycker att vi alltid måste vara glada för att må bra tillsammans. Här kan du läsa mer om att alla känslor är okej. Det jag syftar på är en glad grundstämning där lågtrycken drar förbi utan att stanna alltför länge. Och där vi har tid och ork att ta hand om varandras känslor. För stormar det för mycket går all energi åt till att bara klamra sig fast.

Hjälp gärna till

Sedan flera år driver jag redan en privat blogg för familjens nära och kära. Genom jobbet med den har jag börjat se mönster som jag tror kan stämma för många familjer. Det jag skriver om här på En glad familj är dels hämtat från familjens vardag, dels från barnrelaterade ”nyheter” ur mediebruset. Jag läser exempelvis gärna Jesper Juul, Martin Forster, Lars H Gustafsson, Bo Heljskov Elvén och Petra Krantz Lindgren.

Kom ihåg! Föräldraskapet är livets viktigaste jobb.

En bra påminnelse som alltid sitter på kylskåpsdörren hemma hos oss.

Allt jag skriver är dock filtrerat genom mina unika erfarenheter och kunskaper. Och jag är verkligen ingen expert, så ta till dig de tankar och tips som känns bra för dig. Förmodligen håller du inte med om allt, men jag hoppas ändå att du kan hitta många idéer för hur du får en gladare familj. Jag vill också gärna ha din hjälp att fylla bloggen med innehåll genom att du kommenterar, tipsar och delar med dig.

Hör av dig till mig genom att mejla på kontakta@engladfamilj.se. Följ också bloggen på Facebook och Instagram.