Drömkåk eller etta med kokvrå – det är frågan!

För nära åtta år sedan flyttade vi från hyreslägenheten vid stans mest trafikerade gata till vårt gula radhus i villaidyllen ett par mil bort. Vi hade inte gjort någon bostadskarriär så att köpa hus var ett stort steg. En bostadsrätt i form av ett radhus var helt perfekt. Lagom pris och lagom ansvar. 

Och vi har trivts hur bra som helst. Vi har en underbar gård där alla grannbarn leker tillsammans och socialiserar varandra. Vi har förskola och skola ett stenkast bort inom ett bilfritt område. Vi har jättenära till ett fint naturområde och badsjö inom promenadavstånd. 

Första blomkrukan på plats när vi flyttade in i vårt fina radhus för åtta år sedan.

Rundgång i bofrågan

Men maken har egentligen alltid letat efter något större. Och helt eget. Utan grannar precis vägg i vägg. Han blir stressad så lätt och jagar exempelvis upp sig av att grannarna sitter ute på altanen och pratar när det närmar sig läggdags. Så han har letat och letat. Men alltid sagt att priserna är för höga. 

Dessutom har hans bostadsletande följt en bestämd cykel. Under fas 1 vill han köpa hus och vi går ibland på någon visning. Sedan tittar vi på det ekonomiska och kommer fram till att vi bor så himla bra som vi gör. Lite trångt men billigt och nära till det viktigaste. 

Under fas 2 tänker han istället att vi borde köpa en sommarstuga nära släkten sådär en 20 mil bort. Då kan vi bo mindre till vardags, men ha stugan att vara i också på helger och lov. Men då ska vi orka ta oss dit regelbundet… 

Och under fas 3 brukar han av olika anledningar ha blivit så irriterad på mig att han börjar kolla efter en mindre lägenhet för att bli särbos istället! Och så har det gått runt år efter år…

Dags att köpa hus!

Men för ett par veckor sedan fattade vi ett stort beslut. Och sedan dess har det varit fullt upp. Vi ska faktiskt köpa hus till slut! Det öppnade sig en möjlighet via goda vänner som vi inte kunde motstå. Så nu är det bråda tider att snygga upp vårt radhus för försäljning. För att vara ärlig har vi de senaste två veckorna varit bättre radhusägare än de nära åtta år vi bott här. Drömmen hade varit att ha samma framförhållning som bloggarna Minimalisterna, som tog foton för försäljning ett år innan de köpte hus!

Att köpa hus är ingen småsak! Men det är sååå skönt att beslutet är fattat. Nu ska vi bara klara av en flytt också. Underbart med en massa gräs att klippa vid nya huset, tycker barnen som älskar vår nya handjagare…

Nu har vi tagit tag i att fixa en ny kåpa till köksfläkten. Den gamla har varit tejpad sedan vi flyttade in. Vi ska också byta handfatet på övervåningen som typ alltid haft en spricka. Spaljén på framsidan har fått sig en omgång. Nu är den ren och fräsch med ny vit färg.

Huset vi ska köpa är större, har egen tomt och ligger avskilt men mitt i smeten. Det blir lite längre till skolan (där även Lillebror kommer att gå till hösten) men det kan vi leva med. Vips är ju barnen ändå så stora att de kan cykla själva. Och å andra sidan kommer vi närmare sjön! 

Barnen är förstås lite tveksamma till att flytta från det hem som alltid varit deras, men vi hoppas och tror att det blir toppenbra. I slutänden kommer det att passa oss mycket bättre med eget hus.

Hur bor du och din familj? Påverkar bostaden hur ni mår? Kommentera gärna här nedan. 

Du gillar kanske också...

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.