Ensam med barnen – checklista för att hålla alla glada

Just nu är jag ensam med barnen flera dagar i rad. Nästan en vecka faktiskt. Makens sedan länge planerade långhelg hos lillebrorsan råkade gyttra ihop sig med en jobbresa… Sånt är ju livet ibland och det mesta löser sig så klart. Men icke desto mindre blir det för min del en lååång radda rutiner som ska hållas, middagar som ska lagas och framför allt konflikter som ska lösas helt utan vuxensupport. Förstås finns det många som har det så alltid och det går aldrig att jämföra med att vara ensam i några dagar – massa styrkekramar till er!

Oftast brukar jag passa på att fara till mina föräldrar när jag är ensam med barnen över en helg. Men nu har vi en läkartid vi inte kan ändra och dessutom krävs det även en del ork att packa med sig ungarna och dra iväg 20 mil. Så jag gör mitt bästa för att styra upp en mysig helg på hemmaplan. Här kommer min checklista för att försöka hålla alla glada.

Som alltid är planering A och O. Att skriva listor – och att ladda upp med lite godis – underlättar när jag ska vara ensam med barnen i flera dagar.

Som alltid är planering A och O. Att skriva listor – och att ladda upp med lite godis – underlättar när jag ska vara ensam med barnen i flera dagar.

Krångla inte till det

Ladda upp: Det är bra att sova ordentligt, äta ordentligt (tänk kolhydratladda, haha) och göra något för sig själv innan man blir ensam med barnen. Igår hade vi till exempel barnvakt för att jag skulle komma iväg till gymmet en sväng. Bara att duscha och basta i lugn och ro gjorde mycket för energinivåerna!

Håll rutinerna: Släpp tanken att även de som är kvar hemma borde få lite extra skoj när en familjemedlem är iväg. Jag tror att det är mycket bättre att hålla sig till de invanda rutinerna. Då vet både barnen och den vuxne vad som gäller.  

Smidig mat: Krångla inte till det. Planera maten i förväg och välj sådant som både är enkelt att laga och barnen garanterat äter. Hos oss står köttbullar, potatisbullar, tacos och korv stroganoff på menyn de närmaste dagarna.

Lagom aktivitet: Att ta dagen som den kommer fungerar inte när jag är ensam med barnen så här lång tid. Men inte heller att planera in för mycket. Lagom är bäst! Framför allt är det bra att tänka ut en någorlunda plan för varje dag i förväg. Då blir det ingen osäkerhet kring vad som ska hända.  Imorgon till exempel blir det utelek på förmiddagen och efter lunch ska vi baka pepparkakshus.  

Fixa sällskap: En del av tiden kan det också vara fint att bjuda in lite avlastning. Kanske någon god vän eller släkting kan komma och leka en stund. På söndag har vi exempelvis bjudit in min bror och hans man på adventsfika.  

Gilla läget: Ibland kan det faktiskt vara rätt skönt att vara ensam med barnen också, det får man inte glömma. Dynamiken i familjen blir en helt annan när det är en mindre att ta hänsyn till. Hos oss blir till exempel middagarna mycket lugnare när inte är två vuxna. Dessutom blir det ju en del timmar egentid när ungarna somnat!

Slappna av: Sist men inte minst så försöker jag släppa alla krav på hur det ”ska” vara. Det spelar ingen roll om det blir leksaker över hela huset eller om alla måltider består av halvfabrikat. Det viktiga är att hålla orken och humöret uppe.

PS. Den här listan utgår från att jag normalt har en vuxen till vid min sida. Hade jag inte det skulle läget förstås vara annorlunda.

Hur tänker du kring att vara ensam med barnen? Vad tycker du om min checklista? Kommentera gärna här nedanför! 

Du gillar kanske också...

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.