Samsas om julkalendern + julschema ger överblick

Kanske låter det knasigt att barnen får samsas om julkalendern hemma hos oss. Med tanke på hur lätt konflikterna blossar upp alltså. Jo, maken tycker absolut att vi borde köpa varsin åt dem och självklart har även jag tänkt tanken att det vore bättre. Men samtidigt tycker jag att det är ett utmärkt tillfälle att öva på att vänta på sin tur och dela med sig.

Julen ska ju handla om gemenskap och kärlek, så att samsas om julkalendern passar fint. Dessutom är lucköppningen enkel att strukturera på ett tydligt och rättvist sätt för barnen. Den ena får öppna de jämna luckorna på radiokalendern och de ojämna på tv-kalendern, och tvärt om. Visst blir det lite gruff de första dagarna, men det ger sig sedan. Hade de in alls klarat av att hantera fördelningen skulle vi förstås fått köpa varsin istället.

Att samsas om julkalendern tycker jag är nyttig övning på att dela med sig. Lillebror har nu funderat mycket på vilka luckor som är hans respektive Storasysters.

Att samsas om julkalendern tycker jag är nyttig övning på att dela med sig. Lillebror har nu funderat mycket på vilka luckor som är hans respektive Storasysters. Dessutom kul övning på udda och jämna siffror…

Schema för julen

Kalendrar, pynt, uppträdanden, pyssel och släktträffar… Julen är lika med extra allt! För många är det bara kul och mysigt, medan det för andra blir för mycket när saker och ting inte är som vanligt. Både små och stora kan ha svårt att överblicka alla ovanliga aktiviteter och då kommer ju allting som en överraskning. Och när man inte är ordentligt förberedd är det lätt hänt att bli stressad. Vem är sitt bästa jag under julmiddagen när stressen kryper i kroppen?

I fredags ordnade vi ett julschema för att få bättre koll på alla ovanliga aktiviteter.

I fredags ordnade vi ett julschema för att få bättre koll på alla ovanliga aktiviteter.

Ett enkelt sätt att hjälpa till med den överblicken är att göra ett schema. Häromdagen knåpade jag och Lillebror ihop ett rutnät för de sex veckorna från och med nu fram till att barnens jullov slutar. Vi skrev och ritade in olika extraordinära aktiviteter som lucia, vår julsemester och nyårsafton. Julschemat sitter nu uppsatt i köket så att alla kan se det och med en pil markerar vi den aktuella dagen.

Färdigt och uppsatt! Med schemat är det lättare att förbereda sig.

Färdigt och uppsatt! Med schemat är det lättare att förbereda sig.

Får dina barn också samsas om julkalendern, eller får de varsin? Hur resonerar du kring det? Kommentera gärna här nedanför!

Du gillar kanske också...

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.