Förbereda rätt sak – vi peppar Lillebror för julsemester

Vi försöker jobba mycket med förberedelser för att ge barnen tydliga bilder av vad som ska hända. På helgerna berättar vi på morgonen ungefär hur dagen kommer att se ut. Ska vi iväg på något så pratar vi igenom vad som ska hända innan vi ger oss av. Ibland ritar vi bilder för att förtydliga. Som till exempel när Storasyster skulle börja på simskola förra sommaren. Med hjälp av ett bildschema gick vi igenom alla moment, för de är inte alldeles självklara för ett barn. Men, det gäller förstås också att förbereda rätt sak!

Lillebror är inte så förtjust i sådant han inte känner till. Han ratar nya maträtter, han ratar nya bilderböcker och han ratar nya filmer. Men orkar vi bara lirka lite vänder det fort och det han ratat kan strax bli en ny favorit. Över julen ska vi i år åka till Gran Canaria. Något som hela familjen ser fram emot förstås. Alla utom Lillebror. ”Jag tänker inte åka till Glan Canalia” har han sagt med eftertryck i flera veckor.

Måste veta för att vilja

Jaja, det där ordnar sig tänkte vi. Men han insisterade. ”Jag vill inte åka.” Så kom vi på att vi glömt att förbereda rätt sak! I vår iver att förebygga jobbiga situationer sa vi direkt när vi berättade om semestern att det är en lång resa. Man måste sitta stilla länge i flygplanet. Men sedan blir det roligt.

Det vi helt glömde bort var att Lillebror bara var en liten plutt förra gången vi var utomlands för två år sedan. Storasyster kunde såklart se havet, sanden och palmerna framför sig, men för honom fanns inga minnesbilder att ta hjälp av. Och inte kan man vilja något man inte har en aning om vad det är!

Nu har sett vi i fotoalbumet hur det ser ut på Kanarieöarna och pratat om att det är sommar där mitt i vintern. Så nu har Lillebror fått en bild av något trevligt att se fram emot!

Nu har vi kolla i fotoalbumet hur det ser ut på Kanarieöarna och pratat om att det är sommar där mitt i vintern. Så nu har Lillebror fått en bild av något trevligt att se fram emot!

Känner du igen dig? Berätta gärna om när du glömde förbereda rätt sak! Kommentera här nedanför.

Du gillar kanske också...

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.