Genomtänkt morgonrutin gör skillnad

De flesta av oss vuxna gör nog ungefär samma saker varje morgon, i ungefär samma ordning. Åtminstone när vi ska iväg till jobbet. Vi har en morgonrutin utan att behöva tänka på det. För små barn däremot är det för det första inte alls självklart i vilken ordning saker och ting ska ske och för det andra distraheras de förstås väldigt lätt. Får barnet syn på en rolig leksak vill det hellre leka än klä på sig. Och det förstår man ju egentligen! Men det blir ändå väldigt frustrerande för de stressade föräldrarna som inget hellre vill än att komma iväg i tid. Därför behövs en mer genomtänkt morgonrutin.

Jag har de senaste åren provat mig fram till den bästa lösningen för vår familj. Samtidigt är jag beredd att ompröva rutinen om det behövs, men jag gör inga snabba ändringar från dag till dag. Rutinen håller oss på rätt spår genom morgonen då vi passerar olika stationer utan att stanna till för länge eller spåra ur. Att börja dagen med stress, ilska och tårar mår ingen i familjen bra av! Det har vi provat allt för många gånger och dit vill vi inte tillbaka.  

Så här ser vår morgonrutin ut:

Kl 06.15: Min väckarklocka ringer och jag går upp och gör mig i ordning. Ibland innan barnen vaknat, ibland medan de vaknar till. Duschar gör jag kvällen innan för att spara tid.

Kl 06.20: Makens väckarklocka ringer och han går direkt ner och äter frukost. På så sätt slipper vi trängas i köket och bli irriterade på varandra.

Barnen delar än så länge rum och vaknar förstås oftast samtidigt.

Barnen delar än så länge rum och vaknar förstås oftast samtidigt.

Kl 06.30: Barnens väckarklocka ringer, eller rättare sagt kvittrar eftersom vi skaffade en gryningslampa med fågelväckning förra hösten. Den tänds gradvis under en halvtimme precis som en soluppgång och barnen vaknar på mycket bättre humör än när det är mörkt i rummet. Vi börjar dagen med att kramas och prata lite.

Ca kl 06.40: Barnen gör sig i ordning. Lillebror får en del hjälp, medan Storasyster klarar sig själv om än med rätt många påminnelser. Oftast plockar vi fram kläder på morgonen trots att det kanske hade varit smidigare att förbereda dagen före. Medan barnen gör sig färdiga bäddar jag sängarna.   

Ca kl 07.00: Vi går ner i köket och fixar frukosten. Gröten förbereder jag kvällen innan så det är bara att hälla på vatten och stoppa i mikron. Till vardags äter vi alltid gröt och macka, på helgen brukar barnen hellre vilja ha yoghurt. Lillebror är trög i starten så han får lite matningshjälp på sluttampen. Själv skulle jag aldrig klara mig utan frukost, så jag vill gärna att de äter ordentligt.

Frukost tillsammans med allehanda leksaker, men alla sorters skärmar är bannlysta. De är för svåra att slita sig från sedan.

Frukost tillsammans med allehanda leksaker, men alla sorters skärmar är bannlysta. De är för svåra att slita sig från sedan. Och läsa bok det hinner jag sällan.

Ca kl 07.25: Innan jag börjar äta sätter jag även tandkräm på barnens tandborstar, som vi faktiskt har i köket eftersom de ändå aldrig borstar tänderna i badrummet, och lägger dem på köksbordet. Då är de redo direkt när frukosten är uppäten och barnungarna hinner inte sätta igång med något annat först. Vi vinkar hejdå till pappan som går till tåget.

Ca kl 07.35: Barnen går på toa igen medan jag äter färdigt, packar väskorna, borstar mina egna tänder och funderar igenom ytterkläder. Ibland hinner de börja leka och då går lite tid åt för att få dem att avsluta igen, ibland går de i förväg mot förskolan.

Ca kl 07.50: Vi lämnar huset! Först går vi till förskolan och lämnar Lillebror sedan vidare mot skolan. Efter det går jag hem till garaget och tar bilen till jobbet, och där är jag ca 8.30.

Är ni klara snart?! Lillebror cyklar gärna till förskolan. Stort plus för att det går snabbt.

Är ni klara snart?! Lillebror cyklar gärna till förskolan. Stort plus för att det går snabbt.

Vad har ni för morgonrutin i din familj? Fungerar den eller skulle något behöva ändras?

Du gillar kanske också...

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.