Jag låter henne slippa skolan – kan det vara okej ibland?

Första veckan i tvåan är nu avklarad för min lilla fröken fräken. En ganska skön mjukstart till största del, men tyvärr också en kaosartad skolfotografering igår med ändrade tider och mycket väntan. (Och där fick jag ytterligare vatten på min kvarn – det är verkligen dags att sluta ta skolfoto) Därför tänker jag låta Storasyster slippa skolan idag!

För idag är det kompisdag då alla elever på skolan ska lära känna varandra och göra samarbetsövningar. Så klart en jättebra sak på papperet! Men också en ganska jobbig sak för en del barn. Storasyster vill exempelvis inte alls. Först tänkte jag truga iväg henne men efter ett långt nattligt samtal med mig själv ändrade jag inställning. 

Svara på frågor om sig själv och färglägga var en bra mjukstart på höstterminen tyckte Storasyster. Men kompisdagen kändes alldeles för rörig.

Okej att slippa skolan?

Imorse när vi vaknade sonderade jag terrängen lite. Och jo, Storasyster kände fortfarande likadant. Här är hennes förklaringar till varför kompisdagen är så jobbig:

 • Alla elever ropar heja heja överallt hela tiden
 • Svårt att samarbeta med barn man inte känner
 • Hon vet inte vilka som ska vara i hennes grupp
 • Hon vet inte vilka uppgifter de ska lösa
 • Uppgifterna brukar vara tråkiga
 • Jobbigt att vara i grupp med barn hon inte känner

Eftersom jag och Lillebror ändå är lediga på fredagar så får hon slippa skolan idag. Själv har jag alltid varit så in i bomben duktig. Så plikttrogen och gjort allt rätt. Självklart vill jag lära mina barn att ta tjuren vid hornen när något känns svårt, men inte till vilket pris som helst. Det är också en nyttig livskunskap att kunna ta hänsyn till sina egna begränsningar. Att känna när det blir för mycket. 

Checklista för lärare

För att den här kompisdagen skulle fungerat bra för Storasyster (och förmodligen för fler av de andra eleverna) borde hon förstås ha varit bättre förberedd. Det ska vi hålla i minnet till nästa år. Som förälder till ett barn med ADHD måste man ligga steget före, den här gången hamnade vi efter. 

Hos bloggaren, föreläsaren och författaren Mrs Hyper finns en bra checklista för hur lärare kan stötta elever med exempelvis ADHD när det gäller sånt här, men tipsen gör förstås lika mycket nytta även för alla andra elever.  

När är det okej att låta barnen slippa skolan? Om någonsin? Vad tycker du?

Du gillar kanske också...

3 svar

 1. Lisa skriver:

  Som vanligt blir jag både tårögd å varm i hjärta! Tycker det är ett fantastiskt bra beslut! Du är min idol å förebild! Vi måste bryta duktighetsmönstren innan barnen blir lika hopplöst omgivingsstyrda som den generation vuxna som blivit utmattande av det!

  • En glad familj skriver:

   Men tack, så fint du skriver ? Jag är så nöjd att jag fattade rätt beslut! Var sååå nära att tjata iväg henne…

 2. Karin skriver:

  Tycker du gjorde helt rätt. Några av mina värsta barndomsminnen är när mina (högt älskade och plikttrogna) föräldrar tvingade mig att gå till skolan trots att jag grät förtvivlat för att slippa. De lärde mig att man måste gå till skolan oavsett hur det är att vara där. När mina egna barn kommer i skolåldern kommer jag göra mitt bästa för att dom inte ska känna att det är TVÅNG att gå dit. Även om det ju tyvärr är så i Sverige.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.